Patronii gorjeni, supăraţi pe instabilitatea politică şi pe controalele abuzive

Marii oameni de afaceri din judeţ au participat ieri la o dezbatere organizată la Prefectură pentru ei de către Victor Banţa. Îngrijoraţi de perspectivele acestui an, în contextul crizei economice, patronii i-au spus prefectului, în ultima sa zi de reprezentant al Guvernului în teritoriu, care le sunt problemele. Acum că prefectul tot nu mai e în funcţie, poate duce cu el doleanţele la Bucureşti, că tot a devenit inspector guvernamental.

Abuzurile inspectorilor şi instabilitatea politică din judeţ sunt principalele probleme cu care să confruntă oamenii de afaceri din Gorj, după cum a reieşit în urma unui simpozion organizat pe această temă de către Prefectură. Victor Banţa a invitat la o masă rotundă reprezentanţii oamenilor de afaceri, patroni cu afaceri extrem de importante poarticipând la discuţiile respective pentru a-şi spune necazurile. Printre cei mai vehemenţi a fost Ion Pau, patron al unei firma care a plătit statului în ultimul deceniu şi jumătate impozite de peste 100 de milioane de lei noi. Pau afirmă însă că inspectorii de la fisc nu ţin cont de acest lucru şi comit abuzuri în frunte cu şeful lor, omul de afaceri spunându-i lui Victor Banţa că i-a scos afară din biroul său pe cei veniţi în control pentru că nu doreau să aplice legea.

„Eu sunt în proces cu Finanţele Publice. Dânşii au o metodologie de calcul a impozitului pe dividende, unde scrie negru pe alb că e 10% şi dânşii spun că e 16%. Le-am cerut să-mi arate legea că nu vreau să ne ia ce nu e al dumnealor. Direcţiei de Finanţe i-au mai fost anulate două acte de control. Eu sunt disperat când vin în control pentru că inventează legi, pur şi simplu. Vreau să spun lucrurile pe faţă. Am fost la domnul director în audienţă, i-am spus că există metodologia de calcul, dânşii ştiu că se subordonează la ANAF şi ştiţi ce mi-a spus dânsul? Că dacă vrea ţine cont, dacă nu, nu! Păi în ce ţară trăim domnule prefect? Eu am scos afară salariaţii Curţii de Conturi pentru că tot aşa nu ştiau legea. Păi eu să ştiu legea în locul lor- Păi ei trebuie să ştie legea, nu s-o inventeze”, şi-a vărsat Ion Pau năduful pe inspectorii care fac controalele după urechea pe care dorm noaptea. Patronul de la Koncord Trans spune că la el la firmă nu se simte criza, că are comenzi suficiente, că plăteşte taxele la stat, dar că marile probleme îi sunt generate de inspectorii de la fisc sau de la alte organisme de control care abuzează de funcţiile pe care le deţin.

Politicieni, treziţi-vă!

Nemulţumirile lui Ion Pau nu au fost singurele care au fost exprimate la întâlnirea cu prefectul judeţului. Victor Banţa a aflat de la Sorin Cârstea, un alt om de afaceri din oraş şi preşedinte al unei asociaţii patronale, că instabilitatea politică din ultimele săptămâni îi îngrijorează pe oamenii de afaceri. Cârstea i-a spus lui Banţa că nu vede de ce trebuiesc schimbaţi unii şefi de instituţii deconcentrate cu reprezentanţi ai unor partide politice care nu au însă calităţi manageriale, schimbările respective putând duce la înrăutăţirea mediului de afaceri din Gorj. „Sincer să fiu că mă îndoiesc de faptul că vom rezolva ceva pentru că trăim într-o instabilitate legislativă şi nu ştim ce ne va aduce ziua de mâine, ca să nu mai vorbim şi de haosul politic din acest moment. Nu ştim dacă domnul director de la Finanţe va mai fi săptămâna viitoare în funcţie. Nu ştim dacă domnul prefect va mai fi prefect mâine (n.r. – între timp Banţa a şi fost schimbat din funcţie) şi cine va fi. Directorii de până acum şi-au dovedit competenţa. Eu unul mă îngrozesc ce propuneri văd că sunt făcute. Aici e şi vina noastră pentru că patronatul nu există în această ecuaţie patronat- sindicate guvern. Există doar nişte persoane care spun „Da domnule Boc”, deşi e acum un ministru la finanţe, inginer ca şi mine, care am văzut că schimbă Codul Fiscal ca ediţiile la programul Windows, iar asta nu are cum să ajute mediul de afaceri”, menţiona, printre altele, patronul de la Eltop.

Nemulţumirile oamenilor de afaceri s-au regăsit, în cele din urmă, şi în comunicatul de presă pe care Prefectura l-a dat publicităţii la finalul întâlnirii, felul în care este redactat documentul arătând că Banţa încă era în funcţie în acel moment sau, cel puţin, nu aflase de schimbare. „Politicul este văzut de oamenii de afaceri ca un factor decizional la nivelul instituţiilor publice, cât şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi a celor două Complexe Energetice, Rovinari şi Turceni, factor care, in opinia domnilor directori, influenţează în mod negativ dezvoltarea economică a judeţului. Nemulţumirea multora dintre reprezentanţii patronatelor s-a referit la impozitul restant pe dividende, posibilitatea introducerii impozitului forfetar, tergiversarea acordării de credite garantate de stat prin Eximbank, obţinerea creditelor bancare, efectuarea de lucrări la autorităţi locale şi nedecontate până în prezent, durata mare a procedurii în instanţă în ceea ce priveşte insolvenţa, cât şi atitudinea unor funcţionari din cadrul instituţiilor publice deconcentrate. Nu în ultimul rând, s-a pus în discuţie ineficienţa patronatelor şi sindicatelor în relaţia cu Gunernul României, reprezentanţii firmelor propunând schimbarea conducerii existente”, se menţionează în comunicatul de presă, deşi nu e clar la ce anume se referă „schimbarea conducerii existente” pentru că, până acum, cel schimbat este Banţa.

Aeroport la Stăneşti

Oricum, înainte de a-şi lua bagajele din Prefectură, Banţa a mai apucat să le promită oamenilor de afaceri cu care s-a întâlnit că a făcut demersuri pentru înfiinţarea unui aeroport la Stăneşti. Promisiunile de acest gen par a fi un blestem pentru politicieni pentru că şi Nicolae Mischie vorbea despre aşa ceva înainte de a fi zburat de la Consiliul Judeţean. „O altă problemă ridicată în şedinţa a fost necesitatea infiinţării unui aeroport pentru facilitarea atragerii investitorilor, cât şi crearea unei fluenţe în mediul de afaceri autohton. În acest sens, Victor Banţa a precizat că începând cu luna decembrie a anului 2008,  a facut toate demersurile cu privire la construirea unui aeroport în localitatea Stăneşti; împreună cu Autoritatea Aeronautică Română a fost identificată soluţia tehnică şi s-au realizat toate demersurile la Consiliul local Stăneşti şi Consiliul Judeţean Gorj pentru construirea aeroportului, aceasta reprezentând soluţia viabilă pentru mediul de afaceri gorjean”, mai precizează Prefectura, deşi nu mai prea contează pentru că tot ce s-a discutat ieri riscă să rămână la stadiul de simple vorbe în condiţiile schimbării lui Banţa din funcţie.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: