Bani europeni, daţi înapoi de Primăria Târgu Jiu

Construirea unui campus şcolar în cartierul Bârseşti va rămâne un vis frumos pentru comunitatea respectivă şi un coşmar pentru autorităţile locale ale municipiului Târgu Jiu care au de restituit bani frumoşi în urma acestui proiect. Ieri, în şedinţă extraordinară, Consiliul Local a aprobat rezilierea contractului privind realizarea campusului şcolar de la Bârseşti. Drept urmare, primăria Târgu Jiu va trebui să restituie suma de 428.094 lei către finanţator şi va rămâne bună de plată cu suma de 1.582.875 lei către firma care a executat lucrarea, dar nu a apucat să primească aceşti bani. S-au opus acestui proiect consilierii PNL şi Gabriel Giorgi de la PSD.

Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu s-a întrunit ieri în şedinţă extraordinară şi a hotărât rezilierea contractului de finanţare a proiectului ”Campus Şcolar, Grup Şcolar Agricol Bârseşti, Municipiul Târgu Jiu. Nici nu este de mirare că autorităţile locale au ratat acest proiect câtă vreme investiţia a plecat cu stângul de la bun început. Vorbim despre un campus şcolar a cărui construcţie a început în anul 2008 pe fonduri guvernamentale. Banii au fost alocaţi parţial, astfel că investiţia s-a blocat. În 2014, proiectul a fost refinanţat prin Programul Operaţional Regional, din fonduri europene, valoarea crescând la 14.871.322 lei, contribuţia primăriei fiind de 1.507.620 lei. Şi de această dată lucrurile au mers prost, astfel că în luna septembrie a acestui an, primăria Târgu Jiu a contractat o firmă din Dolj să execute restul de 80% din lucrări ca să nu piardă finanţarea europeană.

Firma din Dolj trebuia să execute în patru luni ce nu s-a făcut în 7 ani lucru care s-a şi dovedit ieri, prin hotărârea CL, imposibil. În acest sens, primăria Târgu Jiu a avut două variante, ori rezilia contractul, pierdea finanţarea europeană pentru restul de lucrări şi restituia suma de 428.094 lei, ori continua investiţia din bugetul local, ceea ce însemna un efort bugetar de aproape 1,2 milioane de lei. Consilierii au decis rezilierea contractului. Un singur pesedist, Gabriel Giorgi, s-a opus proiectului. ”Am considerat că aşa este corect, ca eu să votez împotrivă pentru că eu reprezint zona respectivă în Consiliu Local şi din punctul meu de vedere trebuiau făcute eforturi suplimentare ca să-l terminăm. Dacă o să renunţăm la proiectul respectiv, şi ce s-a făcut până acum o să se degradeze şi va trebui să investim suplimentar. Eu reprezint zona respectivă şi pe lângă faptul că era un proiect bun care avea şi săli de clasă, spaţii de cazare, efectiv înnobila zona şi avea mai multe avantaje dacă ar fi fost finalizat. Efectiv, m-am gândit la cât de benefic ar fi fost pentru cartierul Bârseşti”, a spus Gabriel Giorgi, consilier local.

Berca (PNL): Cârciumaru a îngropat nişte bani

Consilierii PNL au votat şi ei împotriva rezilierii contractului, însă votul lor a contat prea puţin. ”Vorbim de o lipsă de competenţă crasă, o lipsă de viziune şi de management la nivelul primăriei. În ceea ce priveşte acest proiect, de doi ani de zile iniţiatorul etern de proiecte, Florin Cârciumaru, a tot încercat să facă ceva cu acest campus, dar în final a dat greş. Avem două milioane de lei pe care îi restituim că sunt îngropaţi în nişte fier beton şi nişte cărămizi. Ştiu doar că colegii de la PSD au tot aprobat în 2014 suplimentări de devize, halucinant ce s-a întâmplat cu proiectul acesta. Firma aceasta, pe contractul cel nou a prestat de 1,6 milioane de lei, au făcut recepţia şi banii urmau să vină. Acum, cu rezilierea nu o să mai vină nici un ban, practic am rămas buni de plată cu 1,6 milioane către firma respectivă”, a spus Eduard Berca, consilier PNL. Investiţia de la Bârseşti prevedea construirea a 10 săli de clasă, a unui cămin internat, a 10 garsoniere pentru cadrele didactice şi a unei săli de sport.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: