Bani imputaţi spitalului din Cărbunești. Cum explică conducerea!

Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești s-a aflat și el anul trecut sub lupa inspectorilor de la Curtea de Conturi. Și în cazul acestei unități medicale, raportul Curții de Conturi este unul stufos și conține numeroase abateri, inclusiv de natură financiară. Astfel, Curtea de Conturi i-a imputat spitalului din Cărbunești că a făcut cheltuieli importante în anul 2016, asta în ciuda faptului că avea datorii restante de ordinul sutelor de mii din anul 2015.

 Raportul Curții de Conturi la Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești arată că unitatea medicală a încheiat anul 2015 cu datorii uriașe către furnizori, respectiv 947.571 lei. Fără a stinge aceste datorii, unitatea medicală a dispus la începutul anului 2016 efectuarea de angajamente legale noi, constând în încheierea de contracte pentru achiziționarea unor materiale și medicamente. Directorul economic al Spitalului din Târgu Cărbunești, Felicia Chiriac, a spus că nici nu se putea altfel având în vedere că specificul spitalului este de asemenea natură. Mai mult decât atât, conducerea spitalului spune că, dacă finanțarea ar fi una pe măsura nevoilor, nu s-ar fi constatat abateri de acest gen. ”Ca să stăm să achităm datoriile care au rămas restante și să nu facem nicio achiziție este imposibil, nu-ți permiți să spui că nu poți să aprovizionezi spitalul în special cu medicamente, materiale sanitare și alimente. Și-au dat seama că specificul activității este de așa natură, noi trebuie să facem achiziții pentru a ne putea desfășura activitatea, nu putem închide porțile spitalului că avem datorii din anii trecuți și nu mai internăm niciun pacient. Este o abatere pe care ne-o asumăm. Nimeni nu-și dorește să închidă exercițiul financiar cu datorii la furnizor”, a spus Felicia Chiriac, directorul economic al unității medicale.

 Plăți ilegale către furnizori

Tot în raportul Curții de Conturi se arată că spitalul ar fi făcut plăți ilegale către furnizorul de gaze  și că au fost încheiate angajamente legale peste limita creditelor bugetare aprobate. ”Noi suntem scutiți de la plata accizelor fiind instituție publică și a fost o perioadă de câteva luni în care furnizorul nu ne-a luat în calcul această scutire. În urma controlului am făcut adresă și ne-au restituit suma, inclusiv accesoriile aferente. Sumele au fost recuperate prin facturi de stornare”, a justificat directorul medical al Spitalului Târgu Cărbunești, Felicia Chiriac. 

Vizualizări: 374

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: