Bani mai mulți pentru șomeri și angajatori. Vezi condițiile!

Șomerii gorjeni vor avea din luna decembrie o serie de facilități aprobate de guvernanți. Cu alte cuvinte, cresc sumele de bani acordate atât șomerilor, cât și angajatorilor, spun reprezentanții Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj. În plus, se introduce o nouă primă pentru șomerii care nu beneficiază de indemnizație de șomaj.

Astfel, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată, cel puțin 12 luni, absolvenți, șomeri, tineri fără studii, persoane cu handicap, șomeri peste 45 de ani sau șomeri unici întreținători de familie, vor primi din partea statului, lunar, pentru fiecare persoană angajată, o sumă de 900 de lei, cu obligația să-i mențină în activitate cel puțin 18 luni. Până acum, angajatorii primeau sume diferențiate de bani, în funcție de categoria de șomeri pe care îi încadra în muncă. ”Angajatorii vor primi lunar 900 de lei, în loc de 500 de lei, cum era înainte, cu obligația menținerii raporturilor de muncă timp de 18 luni. O altă facilitate acordată angajatorilor este aceea în cazul în care angajează absolvenți din rândul persoanelor cu dizabilități. Și ei vor primi 900 de lei lunar. La fel primesc și angajatorii care angajează șomeri care mai au cinci ani până la pensia anticipată parțial sau la limită de vârstă. Subvențiile se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat precum și pentru perioada concediului de odihnă”, a precizat Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.

Primă de activare
Tot cu luna decembrie, guvernanții vin în sprijinul șomerilor care nu beneficiază de indemnizație. Aceștia vor primi o primă de activare de 500 de lei dacă se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă de cel puțin trei luni. ”Această primă de activare se adresează persoanelor în căutarea unui loc de muncă, persoane care nu primesc indemnizație de șomaj. Este vorba despre cei de la ajutor social sau persoanele care nu beneficiază de nimic, doar sunt în căutarea unui loc de muncă, și ca să-i stimuleze li se acordă această primă de activare dacă se angajează pe o perioadă de minim trei luni. Această primă de activare nu se cumulează cu prima de încadrare sau cu prima de instalare”, a mai precizat Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.

Cresc primele de instalare și încadrare
Modificări apar și la nivelul cuantumului primelor de instalare și de încadrare. Astfel, șomerii care se angajează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 kilometri față de localitatea de domiciliu vor primi o primă de încadrare de până la 55 de lei pe zi, timp de 12 luni. Șomerii care se angajează într-o altă localitate și își schimbă și domiciliu vor primi din partea statului o primă de instalare de 12.500 lei, o singură dată, la angajare. Cei care își ia și membrii familiei cu ei primesc o primă de instalare de 15.500 de lei. Reprezentanții AJOFM Gorj atrag însă atenția că dacă ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, atunci unul va primi 12.500 lei iar celălalt 3.500 de lei.
Noile reglementări intră în vigoare pe 3 decembrie, anunță conducerea AJOFM Gorj.

Vizualizări: 2,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: