Bani pentru plantaţiile de viţă de vie

Viticultorii au posibilitatea să-și restructureze sau modernizeze suprafețele cu viţă-de-vie, pentru ca astfel să corespundă cerințelor actuale ale pieței. Fondurile sunt disponibile prin Programul Național de Sprijin (PNS) în Sectorul Vitivinicol.

În perioadă 2019-2023, România își propune să restructureze, anual, o suprafață de viţă-de-vie de aprox. 1.000-1.800 de hectare, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 0,5-1% din suprafața viticolă totală. 

Beneficiarii programelor de restructurare/reconversie sunt producătorii viticoli, persoane fizice sau juridice care dețin și/sau exploatează suprafețe de viţă-de-vie cu soiuri nobile.

Această restructurare se poate realiza prin reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire, reamplasarea parcelelor viticole, replantarea ca urmare a defrişării obligatorii a plantaţiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare sau modernizare (modernizarea formei de conducere a viţei-de-vie prin trecerea de la cultura joasă la cultura semiînaltă şi înaltă, modernizarea sistemului de susţinere prin înlocuirea sârmelor şi instalarea a 3 rânduri de sârme, dintre care minimum două duble, la sistemul pentru conducere şi palisaj în vederea susţinerii butucilor şi conducerea lăstarilor, instalarea de sisteme de irigaţii prin picurare).

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a autorizat plata a 8,45 milioane de euro în 2019 pentru reconversia sau restructurarea plantațiilor viticole, prin Fondul European de Garantare Agricolă.

Vizualizări: 2,400

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: