Banii de la CJ Gorj, doar pentru primarii înglodaţi în datorii

Consiliul Judeţean Gorj a stabilit sumele alocate pentru anul acesta la primăriile din judeţ. Sumele cele mai mari au fost acordate autorităţilor locale care au cele mai mari arierate. Acest lucru a creat nemulţumiri în rândul primarilor ale căror localităţi nu înregistrează datorii vechi.

Cei 30 de consilieri judeţeni care au participat la sfârşitul acestei săptămâni la şedinţa de Consiliu Judeţean au aprobat cu unanimitate de voturi proiectul privind repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate din TVA şi pe impozitul de venit pentru echilibrarea bugetelor locale. Suma acordată primăriilor în acest an este de aproximativ 24 milioane lei. Cei mai mulţi bani au fost distribuiţi localităţii Peştişani, municipiului Târgu Jiu şi Motru.

Arieratele, stinse în ordinea vechimii

Circa 60% din suma repartizată a fost acordată pentru plata datoriilor vechi pe care le înregistrează primăriile, iar restul pentru finanţarea proiectelor. „Sumele sunt pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi sau de capital în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

În timp ce unele primării din Gorj nu au primit niciun leu de la Consiliul Judeţean Gorj, precum Rovinari, Turceni sau Mătăsari, primăria Motru a primit peste 1,2 milioane de lei, din care peste 750 mii sunt numai pentru plata arieratelor. „Am primit aceşti bani conform arieratelor pe care le aveam şi criteriilor stabilite de Consiliul Judeţean. Nu am primit mai mult decât au primit ceilalţi, fiecare în funcţie de arieratele pe care le aveau. Anul trecut şi eu şi Târgu Jiu am pierdut. Sunt condiţiile puse de Guvern, domnul preşedinte a respectat. Am două facturi din luna noiembrie pe care trebuie să le achit, pentru asfaltarea drumului de la Râpa, alei şi trotuare”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.

Primarii fără datorii, nemulţumiţi de sumele primite

Pe de altă parte, edilii localităţilor care nu înregistrează datorii au primit sume cu mult mai mici. Unul dintre edilii nemulţumiţi de banii alocaţi pentru comuna sa este Doru Drăgulescu, primarul comunei Licurici. „Cât ne-a dat atât luăm. N-avem ce face. Suma este foarte mică. Care au avut datorii au primit banii şi care n-au avut au primit bani mai puţini sau deloc. Mă nemulţumeşte acest lucru. Voiam să torn asfalt pe un drum sătesc, unu-două miliarde era bine dacă primeam. Acum prea multe nu ştiu dacă pot să fac”, a declarat Doru Drăgulescu, primarul din Licurici.

Nemulţumit de suma primită este şi primarul comunei Urdari, Mihai Calotă, care spune că, anul acesta, nu va putea demara nicio investiție în localitate. „Sunt nemulţumit de banii primiţi. Unu e cu miliardele care are arieratele, noi care le avem zero ne dă 46 mii. Nu fac decât să ne încurajeze şi pe noi să facem arierate. La alţii le dai să plătească datoriile şi la alţii nimic, nu e corect. Datorii puteam să pun şi eu pe hârtie, dacă n-am, cum să spun că am? Investiţii anul acesta nu facem deloc, şcolile pică, trebuie reabilitate, de banii ăştia nici măcar un proiect nu pot să fac”, a spus Mihai Calotă, primatul din Urdari.

Bani pentru arierate din flori

Deşi proiectul a fost votat de toţi consilierii judeţeni, singurul care a avut ceva de spus în privinţa repartizării a fost consilierul judeţean Dan Vâlceanu. Acesta spune că unele primării vor să stingă arierate provenite din achiziţionarea de flori şi organizarea de mese festive pentru persoanele vârstnice. „Uitaţi-vă că avem flori pe la anumite localităţi de 200 şi ceva de milioane, avem mese cu pensionari de vreo 600 de milioane. Eu nu spun că nu sunt bune, dar cred că, cu banii ăştia puteam să ajutăm o comună care chiar are un proiect în derulare. Nu ştiu cum şi-au bugetat lucrările, dar cred că e mai bine să ajutăm pe cei care chiar vor să facă ceva, indiferent că au greşit atunci când şi-au făcut bugetul decât să dăm bani pe asemenea obiecte”, i-a spus Dan Vâlceanu preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj.

Răspunsul Preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, a fost unul evident ezitant, acesta precizând că reprezentanţii Direcţie Publice a Finanţelor vor verifica legalitatea arieratelor. „Nu dăm bani pentru funcţionari. Toate lucrurile evidenţiate ca arierate, fie că sunt de funcţionare sau de dezvoltare se plătesc cu un control prealabil al Finanţelor Publice, ca să vadă dacă sunt legale” a răspuns Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Primăriile PNL, văduvite până în 2018

Au mai existat şi discuţii între consilierii judeţeni. De exemplu, unii consilierii PD-L au spus că primarii din partea PNL au fost văduviţi anul acesta. „Observ că în ceea ce priveşte preliminarul până în 2018, primăriile care sunt conduse de liberali sunt văduvite, ceea ce înseamnă că alianţa USL începe să scârţâie”, a comentat Nicolae Cilibiu, consilier judeţean PD-L.

Consilierul judeţean din partea liberalilor, Victor Banţa, spune că sumele alocate primăriilor au fost acordate corect. „Repartizarea este echitabilă. N-aş putea să spun că sunt văduviţi, dar asta este doar prima parte a bugetului, vor mai fi pe parcurs anumite corecţii, rectificări bugetare”, a precizat Victor Banţa. 

Top 5 localităţi după suma alocată

Localitate

Sumă alocată (RON)

Peştişani

2.416.000

Târgu Jiu

1.240.000

Motru

1.215.000

Ciuperceni

1.021.000

Stăneşti

   943.000

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: