Banii europeni ar putea ajuta minerii din Gorj să se pensioneze mai devreme

Bani europeni pentru contribuțiile minerilor și energeticienilor. Este soluția propusă de parlamentarul Radu Miruță pentru a fi achitate contribuțiile angajaților din Complexul Energetic Oltenia astfel încât să se poată pensiona mai devreme. De circa 50 de milioane de euro ar fi nevoie.

Deputatul Radu Miruță a explicat că dacă nu vor fi plătite contribuțiile, oamenii nu vor putea să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare: “Lipsa banilor pentru plata contribuțiilor. Există oameni care sunt încadrați în condiții deosebite și pentru care, de-a lungul timpului, compania nu a plătit acele contribuții și atunci degeaba li se dau oamenilor trei luni la an pentru reducerea pentru vârsta de pensionare sau oricâte luni s-ar da, aceste lucruri se vor aplica doar pentru cei care au avut contribuțiile plătite de-a lungul timpului. Restul este o poveste. Nu vor beneficia de ele”.

Miruță a transmis că a discutat cu ministrul Fondurilor Europene și există varianta ca aceste contribuții să fie plătite cu bani europeni, chiar din fondul de tranziție justă.  „Prin acest proiect, eliminăm aceste inechități și acel element principal care spunea că Guvernul nu poate susține financiar plata acestor contribuții în acest moment, acesta fiind un argument al Ministerului Muncii, am mers la ministrul Fondurilor Europene și am încercat să analizăm care este posibilitatea ca aceste contribuții să fie susținute din partea Comisiei Europene. S-a găsit această posibilitate. Ministrul Fondurilor Europene spune că, în fondul de tranziție justă, de care beneficiază și Gorjul, ministrul și Guvernul Românie a inclus posibilitatea ca plata acestor contribuții să se facă din acest fond fără a afecta bugetul României”, a mai transmis parlamentarul.

De circa 50 de milioane de euro ar avea nevoie statul ca să poată achita contribuțiile și, astfel, minerii și energeticienii care muncesc în condiții deosebite să se poată pensiona mai devreme.

Vizualizări: 5,383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: