Bârcină, din nou la judecată pentru șpăgile date la ANRE!

Dosarul în care omul de afaceri gorjean Ion Bârcină (Dan Goeru) a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție a reintrat pe rolul instanțelor de judecată după ce, anul trecut, o instanță l-a condamnat pe afacerist la închisoare cu executare, iar o altă instanță a constatat că sentința este ilegală!

Procesul respectiv este unul extrem de întortocheat, mai ales că în dosar inculpatul principal este fostul deputat UDMR Gergely Olosz, fost șef al Agenției Naționale de Reglementare a Energiei. Acesta este acuzat de Direcția Națională Anticorupție că a primit șpăgi de la Bârcină și parteneri de-ai acestuia de afaceri în cuantum de o jumătate de milion de euro și 400.000 de lei pentru a le facilita acestora anumite contracte.

DNA a trimis dosarul spre judecată în octombrie 2012 la Înalta Curte de Casație și Justiție, în mai anul trecut instanța supremă declinându-și competența către Tribunalul București, între timp Olosz nemaifiind parlamentar, ceea ce atrăgea competența Înaltei Curți în judecarea procesului. La Tribunalul București lucrurile au mers atât de repede încât după câteva termene, în iulie anul trecut, judecătorii au și pronunțat verdictul pe fond, mai ales că cei acuzați și-au recunoscut faptele, Olosz primind 7 ani de pușcărie, iar Bârcină 4 cu executare, ceilalți inculpați, Costin Iliescu, Cătălin Stan și Ionel Ovidiu Badea, alegându-se cu trei ani înlocuiți cu un termen de încercare de cinci ani. Sentința a fost atacată cu apel și, astfel, Curtea de Apel București a constatat că era de competența ei să judece ca instanță de fond acest dosar, deși Înalta Curte stabilise ca procesul să aibă loc la Tribunalul București.

Dosarul a ajuns acum pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel București, termenul stabilit pentru începerea judecății de la zero fiind 22 mai. Astfel, un an și jumătate de la finalizarea anchetei s-a consumat aiurea, până la finalizarea procesului mai fiind cale lungă. Procurorii DNA susțin că Bârcină și asociații săi au dat șpăgi către șeful ANRE pentru ca fostul parlamentar UDMR să le faciliteze contracte de furnizare a energiei și nu numai, contractele nefiind deloc unele cu sume mici, fiind pe măsura șpăgilor promise și chiar achitate, energia nefiind singurul domeniu pentru care Olosz își punea obrazul și buzunarele la bătaie.

„În schimbul sumelor de bani menţionate mai sus, inculpatul Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA. Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcţionarilor de la CEZ România şi CEZ Distribuţie SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte: - să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare – cumpărare de energie electrică dintre SC Power Plus SRL şi SC CEZ Vânzare SA; - contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distribuţie SA şi SC Budirom Serv SRL (firmă din grupul Bîrcină), - contractul de cesiune de creanţă dintre SC CEZ Distribuţie SA şi SC Budirom Serv SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă)”, arată DNA.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: