Bârcină, încătuşat de 1 aprilie. Afaceri fictive cu un fost SPP-ist!

Percheziţiile pe care procurorii bucureşteni le-au făcut zilele trecute inclusiv la Gorj într-un dosar ce viza un prejudiciu de câteva milioane de lei și în care era implicat și afaceristul Ion Bârcină, zis Dan Goeru, au dus în cele din urmă la reținerea acestuia, dar și a contabilei sale, precum și a unui partener de afaceri, fost ofițer SPP.

Finul fostului judecător constituțional Toni Greblă derula afaceri de milioane cu Liviu Târșea, patronul unei firme de pază pentru care emitea facturi fictive, acceptate apoi în contabilitatea firmelor lui Bârcină de către Elena Buzatu, încătușată și ea de anchetatori. Firma G4S avea la acea vreme capital majoritar străin, dar era administrată de fostul ofiţer SPP, Liviu Târşea, care o înfiinţase cu ani în urmă. Faptele vizate acum de procurori au avut loc în anii 2009-2011. Coincidenţă sau nu, 2011 este anul în care Târşea s-a retras din firma G4S, invocând oboseala acumulată. Şi-a revenit însă repede şi a înfiinţat o firmă de păstrat bani, pentru cei care nu voiau să îi depoziteze în bancă, unde îl avea partener şi pe fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu.

Circuitul evazionist
Revenind la dosarul care a dus la încătuşarea lui Bîrcină, procurorii au explicat circuitul prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu sute de mii de euro. „Din probatoriul administrat până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că inculpatul Târşea Liviu, în calitate de administrator al G.S.S. SRL, în perioada 2009 – 2011 a înregistrat în contabilitatea societăţii achiziţii/prestări fictive de bunuri/servicii de la SC A.S. SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, cauzând un prejudiciu ce depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 Euro, iar inculpatul Bîrcină Ion, în calitate de administrator de fapt al SC A.S. SRL, SC Q.C. SRL şi SC H.C. SRL, în perioada 2009–2014 a dispus înregistrarea în contabilitatea societăţilor achiziţii/prestări fictive de bunuri/servicii, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu ce depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 Euro, în activitatea infracţională acesta fiind sprijinit de inculpata Buzatu Elena, care, în calitate de contabil în cadrul societăţilor comerciale de mai sus, a înregistrat în contabilitate operaţiunile fictive şi a întocmit declaraţii fiscale în care au fost luate în considerare aceste operaţiuni, în scopul prejudicierii bugetului de stat. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 10 imobile şi 14 conturi bancare, identificate în proprietatea celor 3 inculpaţi şi a altor persoane care au calitatea de suspecţi în cauză”, au comunicat anchetatorii.
PRECEDENT
Ion Bârcină nu e la primele probleme cu legea, recent el primind o condamnare de un an și jumătate după ce l-a mituit tot cu vreo jumătate de milion de euro pe fostul șef al ANRE pentru a obține contracte ilicite în domeniul energetic. În urmă cu 4 ani a fost reținut și de către IPJ Gorj într-un dosar de cămătărie și șantaj, devenind martor după ce a acceptat să le „povestească” anchetatorilor ce știa despre problemele din dosar.

Vizualizări: 1,396

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: