Baruri închise pentru condiţii igienice precare

Două baruri s-au ales săptămâna trecută cu activitatea suspendată pentru că îşi desfăşurau activitatea în condiţii igienice precare. Cele două unităţi sancţionate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj îşi desfăşoară activitatea în Târgu-Jiu şi Stăneşti.

Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj, spune că în barurile respective nu existau nici măcar condiţiile igienice minime: „Am emis ordonanţe de suspendare a activităţii pentru 30 zile pentru că am constatat lipsa unor condiţii igienice decente şi a dotărilor corespunzătoare. Angajaţii de la bar nu aveau nici măcar posibilitatea să spele paharele din care serveau clienţii”. Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii sanitar-veterinari au efectuat 127 verificări în unităţi alimentare din Târgu-Jiu, Novaci, Târgu-Cărbuneşti, Turceni, Rovinari, Motru, Ţicleni, Leleşti, Stăneşti, Bărbăteşti, Prigoria, Cătunele, Glogova, Samarineşti, Însurăţei, Văgiuleşti, Alimpeşti, Bumbeşti-Piţic şi Polovragi. Printre unităţile verificate se numără două unităţi morărit, 21 unităţi de procesare pâine, specialităţi de panificaţie, patiserie şi prăjituri proaspete, două unităţi de ambalare, o unitate de fabricare îngheţată, cinci baruri, 21 unităţi de alimentaţie publică, 52 de unităţi de comercializare cu amănuntul şi ridicata, 21 unităţi de alimentaţie publică şi colectivă şi două târguri anuale din Târgu-Jiu şi Novaci. De asemenea, au avut loc şi obişnuitele controale tematice în cele 30 unităţi de învăţământ din judeţ, care prepară şi desfac produse alimentare.

Sancţiuni cu nemiluita

Rezultatele verificărilor întreprinse nu s-au arătat aşteptate în perioada de referinţă. Astfel, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale în valoare de 10 200 lei, majoritatea în mediul rural, după cum precizează Iliuţă: “Este vorba de trei magazine alimentare din Motru, un magazin din Cătunele, două magazine din Glogova, un magazin din Samarineşti, două magazine din Bumbeşti-Piţic, un magazin din Alimpeşti, un magazin din Târgu-Cărbuneşti şi două unităţi de alimentaţie publică din Motru. Cât despre târgurile săptămânale, aici găseşti nereguli oricând ai merge. Recent am găsit la Novaci agenţi economici cu pastă de mici lăsată la voia întâmplării, în bătaia ploii”.  Printre neregulile găsite la unităţile menţionate se numără manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, fără protecţie adecvată, comercializarea directă a produselor alimentare în spaţii neigienice, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare sau neîntreţinerea spaţiilor de valorificare şi depozitare a produselor alimentare.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: