Băsescu bagă UCB în aceeaşi oală cu "Spiru Haret"

Universitatea Constantin Brâncuşi a primit ieri un bobârnac de la şeful statului, care a inclus-o într-o listă de instituţii de învăţământ superior care sunt etichetate ca făcând parte din categoria "Spiru Haret". În opinia lui Traian Băsescu, studenţii de aici au probleme cu diplomele, deşi rectorul Adrian Gorun spune că lucrurile nu stau deloc aşa, mai ales că, până la urmă şi "Spiru Haret" a avut câştig de cauză în justiţie în procesul cu Guvernul.
 Preşedintele Traian Băsescu a participat ieri la o dezbatere despre reformele care sunt necesare în sistemul de învăţământ, ocazie cu care Universitatea Constantin Brâncuşi, din Târgu Jiu, a fost inclusă de acesta pe un fel de listă a instituţiilor de învăţământ superior cu probleme. Şeful statului a spus că victime ale falsului în doctorate şi masterate sunt şi studenţii de la stat, nu doar cei din sectorul privat, ocazie cu care Băsescu a menţionat că universităţi din Oradea, Târgu Jiu, Alexandria, Universitatea de Medicină din Iaşi sunt echivalentele lui "Spiru Haret". Evident, că, teoretic, preşedintele nu a vorbit doar ca să se afle în treabă, ci în baza unor informaţii cât se poate de oficiale, deşi nu se ştie cât de actuale mai sunt acestea.
 "Ca om care a citit toată expertiza Comisiei prezidenţiale, vă pot spune că victime ale falsului în diplome, în doctorate, în masterate, sunt şi cei de la stat, nu numai cei din sectorul privat. Iar Oradea, Târgu Jiu, mai nou Alexandria, Universitatea de Medicină din Iaşi sunt echivalentele lui «Spiru Haret», oricât nu v-ar plăcea să auziţi acest lucru", a spus Traian Băsescu, în cadrul dezbaterii cu tema "Reforma structurală a societăţii româneşti. Modernizarea României prin educaţie". El a arătat că dezvoltarea unui un nou proiect educativ, de transmitere de valori, competenţe şi cunoştinţe, care să dea şcolii româneşti o imagine modernă, adaptată nevoilor timpului nostru, flexibilizarea curriculei în acord cu interesele comunităţii locale sunt puncte cheie în formarea unor elevi deschişi spre lume, capabili să se integreze în societate şi pe piaţa muncii.
 "Nu vom putea niciodată performa atât timp cât vom repeta aceleaşi soluţii rigide definite în laboratoare la centru şi atât timp cât nu vom lua în calcul existenţa unor planuri individualizate de învăţare. În acest sens, gradul de libertate pedagogică de care se bucură dascălii la clasă este fundamental", a mai arătat şeful statului.

 Gorun spune că lucrurile stau cu totul altfel

 Evident că astfel de declaraţii, mai ales venite din partea preşedintelui, nu au cum să pice bine la Târgu Jiu, unde mai marii universităţii încearcă de câţiva ani să schimbe imaginea instituţiei, despre scandaluri cu diplomele fiind vorba doar prin dosare în care cei acuzaţi de astfel de neplăceri au fost declaraţi nevinovaţi de ani buni. Adrian Gorun, rectorul Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, crede că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să îşi nuanţeze declaraţia prin care a inclus şi această universitate în lista celor comparate cu Spiru Haret. Aflat în concediu, rectorul nu avea cunoştinţă despre toată declaraţia preşedintelui şi despre contextul în care ea a fost făcută, acesta precizând însă că la Târgu Jiu lucrurile se schimbă în bine de câţiva ani.
 Gorun menţionează că astfel de declaraţii pot să aibă la bază informaţii care privesc universitatea din perioada 2000-2005, în opinia acestuia UCB făcând o serie de progrese din punct de vedere calitativ, în ultimii ani.
 "Nu sunt de acord cu cele spuse de preşedinte pentru că ar fi trebuit să nuanţeze de la caz la caz. Noi nu dăm doctorate la Târgu Jiu, iar probleme cu atestatele au fost până în 2005, pe vremea lui Caralicea, ştim cu toţii, dar am convingerea că vom clarifica toate aceste aspecte. Declaraţia e neconvenabilă pentru Universitate şi cred că e nedocumentată. Şi problemele de pe la Oradea sau Iaşi sunt de prin 2000, nu sunt de acum, iar noi, la Târgu Jiu, între timp, am trecut prin mai multe evaluări şi, o spun cu tărie, diplomele noastre au acoperire în studii şi cunoştinţele studenţilor", afirmă Gorun.


Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: