Eugen Vâlceanu se înscrie azi în PDL după 15 ani de PSD

Cruntă dezamăgire trebuie să fi trăit vicepreşedintele PSD Gorj, Eugen Vâlceanu, dar şi fiul său Dan, şef al organizaţiei de tineret a filialei, dacă ambii au ales să demisioneze din partid într-un moment electoral important al anului şi să opteze pentru politica portocalie a PDL. Foştii colegi pun plecarea lor pe seama unor interese economice în zona minieră, fără să constate că, de fapt, în ultimii ani, ambii, ca vechi militanţi ai partidului, au fost traşi pe dreapta, iar în locul lor au fost promovate persoane care nu prea au cum să aducă voturi în plus pentru organizaţie. 
 Gigi Ciuncanu

 Eugen Vâlceanu a fost subprefect al judeţului între anii 2000 şi 2004 şi este om de afaceri cu zeci de angajaţi în minerit, fiind în fruntea asociaţiei patronale UGIR 1903, reprezentând interesele a zeci de patroni din judeţ. El şi fiul său au decis să părăsească partidul în care a activat un deceniu şi jumătate într-un moment în care liderii filialei veneau din concediul petrecut în Turcia. De abia întorşi pe meleaguri natale, şefii PSD Gorj au susţinut marţi o conferinţă de presă în care şi-au lăudat candidatul de la Turburea pentru postul de primar, dar nu au spus nimic despre demisia fostului vicepreşedinte, demisie care fusese depusă cu vreo oră şi ceva înainte. Vâlceanu spune că motivele pentru care a părăsit PSD s-au acumulat în timp, iar unii dintre colegii săi le ştiu fără probleme. 
 "Când a fost la alegerile locale de anul trecut fiul meu a fost trecut în coada listei, deşi era preşedinte de organizaţie şi muncise pentru filială. Apoi, la parlamentare a fost cum a fost că m-au lăsat singur pe colegiul pe care am candidat, iar după alegeri, când au fost discuţiile pentru postul de prefect, pentru mine nu a mai fost loc. Cred că am făcut tot ce am putut pentru acest partid. Am plecat însă nemulţumit şi de felul în care se iau deciziile în filială. Toate s-au acumulat în timp, iar acum s-a umplut paharul", spune Vâlceanu.

 Picătura care a umplut paharul

 Fostul vicepreşedinte al PSD Gorj afirmă că picătura care a umplut paharul a fost un comentariu răutăcios formulat la adresa sa de preşedintele filialei, Florin Cârciumaru, despre care nu oferă amănunte. Eugen Vâlceanu susţine că, în schimb, organizaţia nu mai este condusă democratic, "la fel ca pe vremuri", ci doar de doi oameni, în special de preşedintele executiv Ion Călinoiu, care este preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.
 "În anii trecuţi PSD Gorj era condus de o echipă, dar acum unii au pus mâna pe partid şi nu-i interesează decât să-i prostească încă odată pe colegi în perspectiva viitoarelor alegeri locale, să mai prindă ei atunci câte o candidatură. Partidul e acum pe o cărare greşită şi ei nu îşi dau seama de asta", spune fostul vicepreşedinte al PSD Gorj. 

 Direcţia PDL nu-l uimeşte pe Călinoiu

 Eugen Vâlceanu afirmă că în această dimineaţă va veni cu fiul său la sediul PDL Gorj şi îşi va depune oficial, fiecare, adeziunea pentru a se înscrie în acest partid. "Vreau să fac politică în continuare şi ştiţi foarte bine că nu pentru bani pentru că eu în cei patru ani în care am fost subpefect mi-am donat lunar salariul pentru cei de la Casa de Copii. Mi-a adus deja Dan adeziunea, le-am completat fiecare şi joi dimineaţa mergem la PDL ca să le depunem. Nu mă interesează funcţiile în partid, doresc doar să ajut organizaţia şi pe noii colegi", afirmă Vâlceanu.
 Preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, a precizat că fostul său coleg de partid a migrat la PDL pentru a-şi putea derula mai bine afacerile pe care le are în zona minieră. Călinoiu susţine că, în caz contrar, Vâlceanu risca să piardă unele contracte, lucru pe care fostul vicepreşedinte al PSD Gorj îl neagă categoric.
 "Nici vorbă de aşa ceva. Păi cu Societatea Naţională a Lignitului nu mai am contracte din luna martie pentru că nu le-au mai prelungit, dată fiind criza de acum. Păi dacă era puteam face atunci un pas, dar nu are nicio legătură una cu alta. Sunt lucruri care pot fi verificate. Călinoiu vrea să nu asocieze partidul cu plecarea mea, dar la câte minciuni spune el parcă ar mai conta una", afirmă Vâlceanu.

 Manţog a tăiat contractele pentru vulcanizări 

 La rândul său, fostul preşedinte al PDL Gorj, Ionel Manţog, director economic la Complexul Energetic Turceni, spune că venirea lui Vâlceanu la PDL nu are nicio legătură cu eventualele afaceri ale acestuia în minerit. "Prima măsură pe care am luat-o în bazinul Jilţ, ca director, a fost să înlocuim vulcanizările pe care ni le făceau terţii cu personalul propriu, iar domnul Vâlceanu a pierdut atunci o parte din contracte. Nu am idee să fi încheiat altele cu CE Turceni, dar, ca de obicei, fostul său coleg, domnul Călinoiu, în lipsă de argumente, împroaşcă cu noroi. Oamenii văd că PDL Gorj a parcurs o etapă de curăţire şi de consolidare, se îndreaptă spre noi, noi avem nevoie de oameni cu valoare şi nu putem fi decât mulţumiţi când ne întărim cu astfel de persoane", afirmă Manţog.
 Eugen Vâlceanu şi fiul său, Dan, deţin acţiuni la câteva firme care se ocupă de vulcanizarea benzilor de cauciuc în domeniul minier sau de repararea unor piese şi utilaje din minerit. Eugen Vâlceanu a fost vicepreşedinte al PSD Gorj din perioada în care filiala era condusă de Nicolae Mischie, fiul său fiind ales preşedinte al organizaţiei de tineret în urmă cu aproape trei ani. Postul de preşedinte al TSD Gorj, rămas vacant după demisia lui Vâlceanu Junior a fost ocupat, interimar, de Claudiu Teodorescu, consilier judeţean şi şef de cabinet al deputatului Victor Ponta.

 Bine primiţi în PDL

 Decizia de a se înscrie în rândurile democrat-liberalilor a fot bine primită de viitorii colegi pe care Eugen şi Dan Vâlceanu îi vor avea în activitatea lor politică. Maria Moţa, care s-a opus, de exemplu, la promovarea lui Gheorghe Grivei, spune că lui Vâlceanu nu are ce să-i reproşeze, chiar dacă acesta a militat până acum în PSD împotriva PDL. Şefa organizaţiei de femei spune că, din contră, în PSD există şi alte persoane cu care s-ar putea pune bazele unei colaborări cu PDL şi care, eventual, sunt aşteptate în rândurile democrat-liberalilor.
 "Mă bucur şi aşteptăm şi alţi oameni de calibru din PSD alături de noi. Dumnealui nu poate fi considerat traseist politic, în primul rând, şi asta contează cel mai mult, mai ales după ce a activat atâţia ani într-un partid. Eu personal nu-l cunosc, nu am discutat niciodată nici cu Eugen Vâlceanu şi nici cu Dan, dar venirea lor la PDL arată clar că în PSD este o cloacă ce-i execută pe ceilalţi, cei care muncesc pentru partid. Acolo rămân doar oamenii care au funcţii şi care depind de partid ca să nu şi le piardă. Eu una îmi doresc o colaborare cu PSD chiar şi în Gorj pentru că nici acolo nu sunt toţi roşii, răi şi urâţi, sunt şi oameni cu calificare, iar o colaborare cu ei e cu atât mai necesară în contextul crizei actuale, dar depinde de ei, nu de noi. Oricum, cei care conduc în prezent partidul vă asigur eu că nu vor pleca de bună voie de la putere, chiar şi cu riscul de a intra toţi în PDL. Constat că blestemul lui Mischie îi prinde încet-încet pe toţi, ca dovadă că filiala nu mai e ce-a fost pe vremea acestuia", spune Moţa.
 Eugen Vâlceanu l-a avut contracandidat anul trecut în alegerile parlamentare, pe colegiul 4, pe Severus Militaru, actualul deputat PDL spunând că mereu a avut o părere bună despre social-democratul care i-a devenit coleg de partid. "Pentru PDL e o treabă foarte bună această venire. Faptul că dumnealui a avut un rezultat foarte bun pe colegiu arată că are electoratul propriu şi, dacă ţinem cont că are şi o experienţă politică de 15 ani, cred că e importantă pentru partid venirea domniei sale în mijlocul nostru. Mă bucură faptul că a recunoscut că la PDL sunt oameni serioşi, spre deosebire de PSD. Şi Eugen şi Dan Vâlceanu sunt oameni politici de toată isprava şi de aceea eu nici nu m-am supărat cu dumnealui la alegerile de anul trecut. Ştiu că dumnealui a plătit atunci nişte articole împotriva mea, nişte atacuri, dar asta e treaba ziariştilor care le-au scris, de aceea sper să avem o colaborare foarte bună de acum încolo în PDL", spune şi deputatul Militaru.


Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: