Băsescu: Ca să înlocuim CE Oltenia, punem panouri fotovoltaice în toată Câmpia Română

Europarlamentarul Traian Băsescu a criticat luni programul Green Deal, în baza căruia vor fi închise termocentralele din Oltenia și Valea Jiului, fără a pune mare lucru în loc. Băsescu a spus că programul își propune eliminarea emisiilor poluante în țările UE până în 2050, ceea ce înseamnă o schimbare majoră a economiilor acestor țări. Acesta spune că suma necesară României pentru această tranziție ar fi de 150 de miliarde de euro, nu 10 miliarde cât i se propun acum.

Traian Băsescu este de părere că programul a fost lansat fără să fie gândite toate consecințele. “Mă tem că o să vedem stele verzi cu acest Green Deal, eu am fost unul dintre cei sceptici, deși PPE este un mare susținător al acestui program. Este un program cu care a venit Ursula von der Leyen, care este din PPE. Ne propunem ca, până în 2050, în România și în Uniunea Europeană să nu mai existe emisii de noxe în atmosferă. Asta înseamnă că va trebui să ne schimbăm complet economiile, în condițiile în care Europa generează doar 10% din emisiile de carbon, în rest trebuie să cauți în China, în Statele Unite, în America Latină, acolo sunt marii producători de poluare”, a spus fostul șef al statului la Realitatea Plus.

Traian Băsescu a spus că soluția înlocuirii energiei pe cărbune cu panouri fotovoltaice nu este fezabilă. “Ar trebui să închidem CE Oltenia și CE Hunedoara, care dau cam 35% din producție. Ce punem în loc? Ei spun: puneți eoliene și baterii solare. Ca să substituim Complexul Energetic Oltenia ar trebui să punem panouri solare pe toată Câmpia Română. În loc să punem grâu, punem panouri solare să facem energie electrică. Nu are nimic, că importăm grâu. Ar fi o stupiditate fără margini”, a explicat Băsescu.

Înlocuirea unor grupuri pe cărbune cu grupuri pe gaz ar fi o soluție temporară, pentru că și acest tip de energie este considerat poluant: “Gazul este acceptat ca și combustibil doar în perioadă tranzitorie. El este considerat poluant.(...) Unele state consideră că și energia nucleară ar trebui scoasă din mixtul energetic, ea nu poluează la producția de energie, în schimb generează reziduuri nucleare care sunt extrem de periculoase, sunt toxice. Distrugerea lor este foarte scumpă și generatoare de emisii de carbon. Dacă o iei așa, rămânem cu hidrocentralele, cu eolienele și cu bateriile solare. S-o putea face și asta cândva, dar problema este cu ce costuri”.

Cel mai mare producător de energie pe cărbune din UE este Polonia, căreia i se propun 27 de miliarde de euro. Al doilea producător de energie pe bază de cărbune este Germania, căreia i se propune o finanțare de 14,3 miliarde de euro pentru lichidarea producției de energie pe bază de cărbune. Al treilea producător este România, căreia i se propun 10,4 miliarde de euro, apoi Cehia căreia i se propun opt miliarde.

Băsescu spune că suma este prea mică: “De ăștia 10,4 miliarde de euro trebuie să închizi termocentralele, să ecologizezi zona, să creezi întreprinderi mici și mijlocii în care să dai locuri de muncă pentru 15.000 de oameni, mai trebuie să faci tot felul de recalificări, să îi înveți pe mineri și energeticieni să facă altceva. Toate astea sunt evaluate de Comisia Europeană la 10,4 miliarde de euro pentru România, în primii zece ani. Este o mare prostie, pentru că trebuie să înlocuiesc energia asta cu ceva. Ar trebui să îmi dea bani și pentru hidrocentrale noi, și pentru eoliene, și pentru baterii solare”.

Băsescu a spus cam de câți bani ar avea nevoie țara noastră: “Orice evaluare arată că pentru România, ca să închidă complexurile energetice Oltenia și Hunedoara, cele zece miliarde de euro sunt nimica toată. Ne-ar trebui 150 de miliarde ca să și punem capacități de producere a energiei la loc, în sistemul energetic național. Înseamnă că va trebui să ne îndatorăm consistent”.

Europarlamentarul român este nemulțumit și de faptul că vor fi luați bani de la alte programe pentru Green Deal: “Și eu pot să visez noaptea și să spun că am un proiect. Acest proiect a fost prezentat brutal, fără o analiză economică. A fost vândut: hai să fim campionii lumii la ecologizare. Programul doamnei Ursula von der Leyen va face ca din fondurile de coeziune să plece fonduri către atingerea obiectivelor din programul Green Deal. Mi se micșorează din banii pentru autostrăzi pentru Green Deal. Cred că România poate negocia, alături de alte state, o altă abordare”.

Fostul șef al statului mai spune că este nevoie de un program de reducere a poluării, dar unul rezonabil, realist. “Nu o să mai producem oțel în Europa. Vom importa din China și Turcia, care poluează enorm în ciclul de producție. Eu import poluare sau stimulez poluarea în altă parte, pentru că Europa nu poate să trăiască fără oțel și fără energie. Lucrurile au fost lansate negândit, fără să îmi dai o perspectivă pentru industriile care mai sunt în Europa”, a concluzionat Traian Băsescu în emisiunea de la Realitatea Plus. (A.A.)

Vizualizări: 8,867

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: