Băsescu va candida independent, susţinut de PDL

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, că preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, nu poate face parte dintr-un partid, astfel că va candida independent susţinut de PDL, potrivit prevederilor Constituţiei.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescuse poate înscrie în PDL pentru a candida, Toader a răspuns: "Nu poate, pentru că nu mai poate fi, în acel moment, preşedinte, este voba despre o procedură constituţională. El este preşedintele în funcţie şi va candida independent, susţinut de PDL".

Mircea Toader a explicat că declaraţia tip de acceptare a candidaturii din Legea alegerii preşedintelui României este astfel: "Subsemnatul, membru al partidului...".

"În condiţile acestea, preşedintele în funcţie, fie că este Traian Băsescu sau altcineva, nu poate să candideze, pentru că nu este membru de partid", a menţionat el.

Toader a arătat că aceasta este singura explicaţie pentru care a fost prinsă în Ordonanţa de modificare a Legii privind alegerile prezidenţiale această prevedere, pentru că, altfel, se crea o confuzie.

"Scriind aşa ceva pe declaraţie, putea cineva să conteste, să spună că el nu are dreptul că candideze, pentru că nu este membru de partid", a mai spus Toader.

Liderul deputaţilor PDL a menţionat că această prevedere a existat şi când a candidat Ion Iliescu, tocmai cu această explicaţie, că preşedintele în funcţie nu poate fi membru de partid şi nu putea să existe o declaraţie specială pentru preşedintele în funcţie.

"La toţi preşedinţii care au candidat a existat o astfel de prevedere, pentru că declaraţia de acceptare a candidaturii este tip şi nu putea să fie preşedintele candidat al unui partid dacă el este indepedent. Din punct de vedere politic el nu este membru al acelui partid şi asta trebuie să fie inclusă în lege", a argumentat Mircea Toader.

Alineatul 8 al articolului 9 din Legea alegerilor prezidenţiale prevede că "apartenenţa politică a candidatului la partidul politic, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau la unul din membrii alianţei politice sau alianţei electorale care îl propune nu constituie o condiţie pentru ca candida".

Această modificare a fost introdusă de Guvern, printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată în 2 septembrie şi publicată în Monitorul Oficial în 3 septembrie.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: