Birocraţie anulată prin lege, doar pentru construirea de reţele electrice

Senatorul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, este unul dintre iniţiatorii unui proiect de lege privind „implementarea proiectelor de importanţă naţională cu privire la reţeaua electrică de interes naţional şi strategic”. Este vorba de facilităţi pentru unele lucrări de interes public, pentru proiecte prin care să fie eliminată izolarea energetică a unor state din Uniunea Europeană. Printre proiectele de interes european susţinute de România se numără: coridorul de transport al energiei electrice de-a lungul coastei Mării Negre (România - Bulgaria), inelul naţional de transport al energiei electrice la tensiunea de 400 kV, linia electrică aeriană România - Serbia etc.

Proiectul de lege permite unele derogări de la legislaţia de mediu, astfel încât pentru aceste lucrări să poată fi obţinute mai repede avizele pentru exproprieri, defrişări etc, în caz contrar România riscând să nu poată respecta termenele asumate pentru finalizarea acestora.

Noua lege va impune Romsilva să nu mai ceară chirie pe suprafeţele pe care le deţine şi pe care sunt puse aceste reţele. După adoptarea legii, terenurile forestiere proprietate publică sunt scoase temporar sau definitiv din circuitul silvic şi folosite cu titlu gratuit de cei care construiesc reţelele. De asemenea, descărcarea de sarcini arheologice va fi obţinută mult mai uşor. Mai mult, autorizaţia de construcţie trebuie eliberată în 15 zile. Cel care semnează proiectul în numele tuturor iniţiatorilor este deputatul PSD Iulian Iancu. (A.A.)

Vizualizări: 624

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: