Pîrvulescu (FNME): Degeaba facem termocentrale, dacă nu avem cărbune

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, acuză lipsa de strategie a ultimelor guverne în privinţa sectorului energetic. Liderul FNME crede că este o chestiune de timp până când România va rămâne fără grupuri energetice, nefiind proiecte noi în lucru. Cu privire la CE Oltenia, Pîrvulescu a spus că degeaba se investeşte în termocentrale, dacă nu se reuşeşte deblocarea carierelor miniere.

Pîrvulescu atrage atenţia asupra faptului că grupurile energetice din România sunt îmbătrânite. „Din păcate, mai este puţin până când o să rămânem fără grupuri energetice în România. Cele mai multe ori vor dispărea de tot, ori au un stadiu de îmbătrânire fizică şi morală accentuată”, a spus Pîrvulescu la TV Sud.

Pîrvulescu nu s-a hazardat să răspundă la întrebarea dacă mineritul din Oltenia mai are viitor. „E greu de spus, este atâta incertitudine, încât nu pot eu să fac pe Nostradamus”, a spus acesta. „Eu sper ca în următorii zece ani să nu fie un recul prea mare. Spun asta şi prin prisma faptului că nu există nişte proiecte demarate în domeniul energetic din România”, a adăugat liderul sindical.

Liderul FNME spune că pe termen scurt va fi nevoie de energia pe lignit: „Va fi nevoie de energia pe lignit, am văzut că guvernul a întins o mână de ajutor şi pentru mineritul din Valea Jiului”. Dumitru Pîrvulescu a spus însă că degeaba se investeşte în termocentrale, dacă nu se reuşeşte deblocarea carierelor miniere. Aici sunt probleme cu exproprierile, pe de o parte, dar şi cu obţinerea avizelor pentru defrişarea suprafeţelor împădurite. „Situaţia în CEO va fi foarte delicată, pentru că degeaba ai o termocentrală frumoasă dacă nu o să ai cărbune. Sunt două probleme, scoaterea din circuitul silvic şi exproprierile. Eu sper să facă paşi cât mai rapid, pentru că ambele măsuri sunt stringente anul acesta, altfel nu facem 15 milioane de tone anul acesta, din 21,5 milioane propuse”, a mai spus Pîrvulescu la TV Sud.

Vizualizări: 1,279

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: