Biserică făcută scrum la Porceni

O biserică din lemn din Gorj, veche de două secole, s-a făcut scrum la câteva ore după parastasul de Sfinţii Mihail şi Gavril. Nimeni nu ştie de la ce a pornit incendiul. Mai ales că acesta s-a manifestat mocnit, lăcaşul de cult fiind înăbuşit în fum câteva ore, timp în care localnicii nu au bănuit o clipă că lângă ei se produce nenorocirea.

Biserica de lemn de la Porceni, la circa 30 km de Târgu Jiu, lângă Defileul Jiului, data de la sfârşitul secolului 18. Sâmbătă, de Sfinţii Mihail şi Gavril, oamenii au venit să aprindă lumânări toată ziua pentru cei morţi. Noaptea, sătenii s-au trezit însă cu lăcaşul de cult cuprins de foc. „Pe la cinci şi ceva după masă am venit eu şi am aprins la soţie, că o am moartă acia şi vă spun că nu era nici un miros de fum, de foc nu mai vorbim că s-ar fi văzut, mai ales că se lăsa deja întunericul. Acum, pe la 12 şi ceva, după miezul nopţii, mă sună o vecină, că eu stau câteva case mai jos, să vin că arde biserica. Nu am crezut, dar când am ajuns aici am văzut cum ieşea focul afară şi atunci mi-am dat seama că e terminată”, spune Viorel Nicolcea, unul dintre localnicii care a asistat neputincios la cum se face scrum lăcaşul de cult.

Credincioşii au asistat neputincioşi cum flăcările au înghiţit biserica

Oamenii din sat au venit cu mic, cu mare şi timp de câteva ore au rămas în cimitir, printre morminte, să asiste la spectacolul trist al transformării bisericii într-o grămadă de cărbuni şi tăciuni. Localnicii nu aveau cum să intervină cu găleţi sau altceva pentru că nu aveau sursă se apă în apropiere. În consecinţă, până când focul a fost stins, aceştia au încercat să pună cap la cap lucrurile pentru a vedea când izbucnise focul şi cam în ce împrejurări. „Nu era nici un motiv să se aprindă aşa din senin. Mai fusese slujba de parastas, dar au mai fost slujbe, nu era asta prima, ultima poate. Culmea e că pe la 10 mai trecuseră oameni pe acia şi aprinseseră lumânări, dar nu arde nimic, nu se simţi decât fumul de la lumânări. Pe la miezul nopţii văzurăm focul şi fumul, mai ales fumul că era mult fum. Ne-am speriat că ajunge focul şi la clăile noastre şi apoi poate şi la casă şi atunci luă a mea telefonul şi sună la Poliţie şi la Pompieri. Noi, vecinii, am ieşit afară din case şi am văzut cum a ieşit focul pe margini, ardea toată”, spunea duminică dimineaţa, pe la 2.00 şi ceva, unul dintre săteni.

Preotul din sat, care slujea la biserica respectivă a aflat târziu în noapte că lăcaşul de cult a fost distrus în incendiu. Constantin Luben a dat însă asigurări că în interior, chiar dacă se aflau icoane vechi, acestea nu erau obiecte de patrimoniu. „Poliţia m-a informat şi pe mine pe la 12 şi ceva. Mi-au spus că biserica este în flăcări şi să vin până aici. Când am ajuns era un dezastru. Nu ştiu de la ce ar fi putut să izbucnească focul pentru că nici curent electric nu aveam în ea ca să fie vorba de vreun scurt. De la lumânări nu cred, că doar au mai fost slujbe, şi eu când am plecat de cu seară nu era nici un semn că poate să fie foc în ea. Cine ştie-! Păcat însă pentru că era monument istoric, era datată de prin 1780, nici nu se ştie exact, era o biserică foarte veche, la care oamenii din sat veneau cu credinţă”, spune părintele.

Cauza probabilă, o lumânare lăsată aprinsă

Două echipaje ale pompierilor militari din Târgu Jiu au intervenit pentru a lichida incendiul. Aceştia apreciază drept cauză probabilă a incendiului o lumânare lăsată aprinsă după slujba de Sfinţii Mihail şi Gavril, deşi în stabilirea împrejurărilor în care a izbucnit focul un cuvânt de spus îl vor avea şi poliţiştii, care au demarat o anchetă. Până atunci, pompierii le-au recomandat reprezentanţilor bisericii să ia în calcul varianta demolării construcţiei sau a limitării accesului la ea, pentru că bucăţile arse de lemn se pot prăbuşi în orice clipă. „Incendiul a izbucnit din interior, probabil de la o lumânare sau o candelă uitate din timpul zilei. În interior erau icoane vechi, care însă, din câte am înţeles, nu erau obiecte de patrimoniu, aşa cum era biserica. Despre recondiţionarea ei nu cred că mai poate fi vorba pentru că acoperişul este deja deformat, intervenţia noastră făcându-se destul de greoi pentru că, de sus, mai picau grinzi sau bucăţi de lemne aprinse, Construcţia prezintă acum pericol de prăbuşire, dar decizia de demolare o poate lua doar proprietarul”, a menţionat locotenentul Augustin Malacu, de la ISU Gorj.

Viceprimarul din Bumbeşti-Jiu, Ilie Crintea, spune că autorităţile locale nu pot lua nici ele o asemenea decizie fără să se consulte cu Direcţia de Cultură şi Culte, mai ales că bisericile nu se demolează, eventual se refac sau se reconstruiesc altele alături de ele. „Păcat că era monument istoric şi era o valoare pentru noi aici, în această zonă. Nu putem să o demolăm, chiar dacă e pericol acolo. Vin cei de la Patrimoniu, fac o evaluare, văd care este starea ei, eventual poate se decide reconsolidarea, refacerea acesteia. Oricum decizia nu se ia acum”, spune viceprimarul.

Galerie foto


Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: