Bisericile din Arcani, șubrezite și mai rău după cutremurul de 4,9 grade. Primar: Sperăm să rămână în picioare

Bisericile din comuna Arcani, șubrezite de cutremurul de luna trecută au fost afectate și de cel mai puternic seism din această săptămână. Au căzut alte bucăți de tencuială, au apărut noi crăpături și toată lumea se roagă ca fenomenul să se oprească. Pentru cele două biserici ce au avut de suferit în urma seismelor încă nu s-a stabilit viitorul. Nu se știe dacă vor fi demolate sau consolidate. Acestea au fost închise pentru că sunt periculoase pentru preoți și credincioși.

Edilul din Arcani, Dan Coiculescu, a explicat că seismul de 4,9 grade din această săptămână a mai șubrezit din structura bisericilor și a școlii. Școala din centrul comunei va fi oricum demolată pentru că structura de rezistență a fost grav afectată după cutremurele din luna februarie.

“Ele încă sunt în picioare. Acum, în urma evaluării făcute acum, au mai apărut fisuri. A fost un pic mai puternic decât replicile de până acum. Sperăm să se oprească aici, să nu mai continue pentru că, vă dați seama, cu fiecare replică de genul ăsta, structura slăbește. Crăpăturile sunt din ce în ce mai mari. Au mai căzut bucăți din tencuială, dar sperăm să rămână în picioare. Apoi să vedem cu expertizele ce rezultă să știm cum acționăm”, a spus primarul Coiculescu, la Radio Infinit.

Cât privește cele două biserici care au fost închise după seisme, încă nu s-a stabilit dacă vor fi demolate sau pot fi consolidate. Urmează ca specialiștii să o expertizeze și să vină cu soluția. „La școală, am început deja cu expertiza tehnică. La biserici, încă nu. S-a luat hotărârea ca, împreună cu Mitropolia Olteniei, să vină niște experți acreditați și de Ministerul Culturii și va începe expertizarea bisericilor. După aceasta, vedem soluțiile adoptate. Consolidare sau demolare”, a mai spus edilul.

Cutremurul de 4,9 grade, înregistrat la începutul acestei săptămâni, a avut epicentrul în localitatea Arcani. Cel mai puternic seism din acest an din România a avut loc pe 14 februarie. A avut 5,7 grade și a fost urmat de peste 1.500 de replici într-o lună.

 

Vizualizări: 662

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: