Blagoveştenia, sărbătorită cu păstrăv şi mămăliguţă la Tismana

Zi importantă ieri pentru creştinii ortodocşi din toată lumea, la Gorj edilul din Tismana organizând, în premieră, o sărbătoare a păstrăvului, asta pentru că tot a dat biserica dezlegare la peşte cu ocazia sărbătorii de Blagoveştenie. Buna Vestire a adus sute de oameni în oraşul condus de Marian Slivilescu, acesta propunându-şi ca, în timp, să facă din sărbătoarea respectivă una la fel de importantă pentru oraş ca şi cea de pe 15 august, de Sfânta Maria Mare, când mii de oameni vin şi vizitează localitatea.

Temperaturile de ieri, mai ales cele din prima parte a zilei, au fost demne de cele care ar fi trebuit înregistrate în perioada sărbătorilor de iarnă, dar, chiar şi pe o astfel de vreme rece, de Blagoveştenie, oamenii au venit cu sutele la târgul de primăvară organizat aici de nu se ştie când. Toţi au avut parte de câte o porţie de mămăliguţă cu brânză şi păstrăv, dar şi de un vin de-al zonei, unii dintre localnici având şi alte pofte bahice însă. „Ţuică nu este?”, a întrebat o bătrână care căuta o tărie cu care să se mai încălzească, ea mulţumindu-se în cele din urmă cu mămăliguţa tocmai luată de pe foc. Vinul le-a jucat unora feste, după mai multe pahare, oamenii încurcând oraşul cu comuna sau chiar satul Tismana, important fiind însă că toţi s-au simţit foarte bine. „E foarte bine. Alţii nu dau nimic. Noi aici suntem mulţumiţi şi de aceea zic să trăiască domnul primar. Deci, satul Celei, care aparţine de comuna…de comuna Tismana…deci oraşul Celei, ce să mai, suntem mulţumiţi”, spunea un localnic după ce degustase din vinul împărţit cu dărnicie de reprezentanţii autorităţilor locale.

Chef pe banii primarului şi ai consilierilor locali

Greu de crezut, dar toată cheltuiala de ieri nu a fost suportată din fondurile bugetului local, ci din buzunarele primarului şi ale consilierilor locali, care au cotizat cu diferite sume pentru ca sărbătoarea păstrăvului să poată fi făcută în minime condiţii. „Nu am luat bani de la buget pentru că nici nu avem bani pentru aşa ceva şi, după cum ştiţi, deocamdată nu avem nici măcar buget pe anul în curs. Eu şi zece consilieri am scos bani din buzunar, am adus vin de acasă, ne-am implicat şi cred că am şi reuşit să demonstrăm că putem face un lucru frumos cu o cheltuială nu foarte mare. Evident, am apelat şi la păstrăvăriile din oraş, care ne-au ajutat şi care au şi venit să expună aici, iar pentru anul viitor vom lansa invitaţii de participare pentru proprietarii păstrăvăriilor din localităţile limitrofe”, spune Slivilescu.

Drum la fel de prost

Edilul a programat pentru la toamnă şi un festival al castanului, tocmai pentru ca Tismana să rămână în atenţia turiştilor cât mai mult timp. Turiştii ar veni poate aici mai mulţi dacă ar şti că drumul pe care îl au de parcurs de la Târgu Jiu la Tismana nu este unul care are toate şansele să fie „dotat” cât de curând cu nişte gropi mai mari ca cele care pot fi întâlnite pe tronsonul Rovinari- Bumbeşti Jiu. Drumul naţional ce face legătură de la Târgu Jiu spre Baia de Aramă a ieşit „varză” după iarna care a trecut cel puţin calendaristic, dacă nu şi faptic, iar cel judeţean care trece prin Tismana de la un capăt la altul al localităţii, spre mănăstire, este şi el la fel de „bombardat”, plombele puse anul trecut de Sfânta Maria mare devenind acum un pericol pentru buna funcţionare a maşinilor ce trec prin zonă.

Vizualizări: 238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: