Bloc "afumat" la propriu în centrul oraşului

Incident fără precedent în zona centrală a oraşului, unde mai mulţi locatari ai unui bloc au fost evacuaţi ieri la prânz, după ce mai multe apartamente au fost umplute cu fumul provenit de la un incendiu produs la subsolul clădirii. Pompierii militari au intervenit cu două echipaje, după ce au fost anunţaţi prin 112 că în unele apartamente a intrat fum, locatarii neştiind iniţial sursa de provenienţă a acestuia.
 Gelu Ionescu
 
 Locatarii s-au trezit în jurul orei 11.30 că un fum dens le intră în apartamente şi că nu mai pot respira. Nimeni nu ştia exact ce se întâmplă, mai ales că pe niciunde nu se vedea vreo flacără. În cele din urmă, oamenii şi-au dat seama că la subsol arde ceva şi atunci au sunat la pompieri, unii aducându-şi aminte că nu e pentru prima dată când au parte de un astfel de incident. "Nu e domnule prima dată când suntem afumaţi aşa de rău. A mai fost şi acum doi ani. Acum arde pe acolo pe la subsol că toţi şi-au băgat în boxe toate zdrenţele şi au improvizat tot felul de cabluri. Nu ştie nimeni ce e pe acolo exact, iar dacă mai e şi fum şi beznă, e clar că nu e uşor să le dea cineva de cap", spunea o pensionară către membrii echipelor de intervenţie.
 Pompierii au avut nevoie de circa două ore pentru a lichida incendiul izbucnit la una din boxele aflate la subsolul blocului. Conform lt Augustin Malacu, boxa respectivă era izolată cu polistiren care a ars mocnit până când fumul a invadat apartamentele de deasupra. Pompierii au folosit mai multe tuburi de oxigen şi măşti de protecţie pentru a putea intra la subsolul blocului. În schimb, locatarii au ieşit din apartamente până la baza blocului aşa cum au putut. "Ce să mai stai domnule în apartament că nu mai era de stat la cât fum a intrat?! Eu am ieşit aşa cum am putut pe scări pe aci, dar copilul şi-a pus batista la gură ca să aibă o minimă protecţie că nu se poate altfel. Te înneacă fumul ăsta de nu te vezi dacă te rişti altfel", spunea o locatară din bloc.

 Apartamentele trebuie zugrăvite din nou

 Pe parcursul intervenţiei pompierilor, fumul a intrat pe gurile de aerisire şi a afectat toate apartamentele. Aceştia au încercat să scoată toată lumea din apartamente, dar au fost şi bătrâni care, la început, au spus că nu coboară pe motiv că la ei nu ar fi pericol. "Nu putem să forţăm pe nimeni să părăsească locuinţa atâta timp cât este o proprietate privată, iar persoana respectivă apreciază că nu are viaţa pusă în pericol. Deocamdată pericolul iminent nu există, dar noi suntem pregătiţi să acordăm primul ajutor oricărei persoane care ar putea avea nevoie de aşa ceva", a menţionat unul dintre pompieri.
 Mulţi dintre locatari spun acum că vor fi nevoiţi să îşi zugrăvească locuinţele în perioada următoare. Fumul a ajuns inclusiv la etajul patru al clădirii, acesta ieşind în atmosferă prin ferestrele deschise de la băile apartamentelor. "Nu se mai poate sta în apartamentele aceste. Uite cum iese fumul prin gurile de aerisire din băi, mai ales. Totul e compromis. Cel puţin la mine e clar că trebuie să dau o zugrăveală nouă. Depinde cum se termină intervenţia pompierilor, dar cred că toţi de aici din bloc vom avea nevoie de zugravi în perioada următoare", spunea unul dintre locatari. 
 Proprietarii boxelor au menţionat pompierilor, în timpul intervenţiei, că în încăperile respective erau depozitate atât alimente, cât şi haine nefolosite sau alte lucruri care ard uşor. De asemenea, proprietarii au precizat că instalaţiile electrice erau improvizate, pompierii decuplând întreg blocul de la reţeaua de electricitate pentru a putea folosi jeturile de apă. O comisie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj va stabili cauzele care au generat incendiul respectiv.


Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: