Fermierii din Gorj vor să se asocieze pentru a vinde în supermarket

Producătorii de legume din Gorj au început discuţii între ei în vederea asocierii. Scopul este acela de a-şi putea vinde produsele în supermarketuri, pentru că din ce în ce mai mulţi clienţi au abandonat pieţele agroalimentare tradiţionale.

Alin Toma, producător agricol din Muşeteşti, a vorbit într-o emisiune televizată despre problemele pe care producătorii le au în ceea ce priveşte piaţa de desfacere. „Dacă am face o asociaţie, altfel am reuşi să vindem produsele. Eu am o cantitate destul de mare, dar nu atât de mare încât să pot face un contract cu un supermarket. Suntem pe cale să schimbăm asta”, a spus Toma.

Toma este un fermier tânăr care a încercat să aplice metodele moderne de vânzare. A încercat inclusiv pe Facebook, pentru că a văzut că în alte zone ale ţării această metodă are succes. Din păcate, în Gorj nu a fost aşa: „Am încercat să facem coşul zilnic, merge extraordinar de prost, deşi la alţii merge foarte bine. Eu nu aş putea să merg la un client la uşă cu un produs prost, aş aduce ce este mai bun, cu toate astea nu au fost multe solicitări. Nici în piaţă nu mai vin clienţi, tendinţa e spre supermarket”.

Fermierul spune că nici în pieţele din Târgu Jiu, producătorii nu stau bine. Oamenii preferă să cumpere de la intermediari, pentru că îi cunosc. Mai mult, aceştia au mesele cele mai bine plasate, iar producătorii sunt în fundul pieţei. „Ne văd tineri, zic că suntem bişniţari. Eu nu pot să vin zilnic la piaţă, cum fac intermediarii, că asta e meseria lor. Apoi, dacă am un produs care arată bine, zic clienţii că nu e românesc, că e din import. Sunt tot felul de probleme cu care ne confruntăm”, a explicat Toma.

Alin Toma este unul din fermierii gorjeni care au primit în acest an subvenţia de 3.000 de euro pentru tomate. Acesta a muncit în străinătate şi a investit banii în România. A început cu două solarii, a reinvestit tot ce a câştigat şi acum a ajuns la 2.000 mp de solarii. În viitor şi-a propus să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii.

Vizualizări: 2,050

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: