La miting la Rovinari, înainte de nunta de la Lainici

 Înainte să se însoare, Miron Cozma şi să îşi ducă iubita la altar, fostul sindicalist a trecut cu Monica Ionescu pe la Rovinari, pe la un miting de 1 Mai. Luceafărul huilei a anunţat cu această ocazie că se gândeşte să mai facă o asociaţie care să apere drepturile muncitorilor, deşi la mitingul la care a luat cuvântul de abia au venit 100 de oameni.
 Cozma a venit la Rovinari nu doar cu Monica, ci şi cu Găbiţa, fiica de 10 ani a proaspetei mirese, precum şi cu căţelul acesteia. "Hai iubita, hai să-ţi arăt sediul", cam aşa i-a făcut Cozma intrarea soţiei sale în rândurile sindicaliştilor supăraţi pe capitaliştii zilei şi adunaţi în faţa sediului Ligii "Miron Cozma" din oraş. Până să le vină însă idolul, fanii lui Cozma au avut parte de ceva mici şi bere, dar şi de amintiri de 1 Mai din tinereţe. Micii şi bere nu au prea fost la gratis pentru că, dacă ar fi fost aşa, probabil că platoul din faţa Ligii devenea neâncăpător. Aşa, rovinărenii s-au mulţumit doar să miroase fumul de la grătar, puţini fiind şi cei care au primit de pomană. "Ce să fac, mi-a dat cineva de pomană că lucrez la gunoaie şi venii să-l văd şi eu pe Miron. Pe vremea lui Ceauşescu trăiam mai bine, aveam tot, acum nu am, sunt la ajutorul social, cu un milion nu pot trăi, mă duc la gunoaie ca să trăiesc", spune bărbatul.
 Cine are un loc de muncă, înfulecă repede doi-trei mici şi îşi aşteaptă altfel liderul. "Venii să-l văd pe Miron Cozma şi până vine el mănânc un mic. Vin de la serviciu, numai bine că mi-e şi foame, dacă mai e şi o bere, cu atât mai bine", spune muncitorul. Între doi mici şi o bere, până să vină Cozma la miting, fanii acestuia s-au trezit fără curent, lucru care, evident, le-a adus aminte de un alt fel de 1 Mai, cel mai supărat fiind Constantin Creţan, liderul Ligii "Miron Cozma" din Rovinari. "De data aceasta cred că cineva încearcă să ne saboteze. Pe vremuri erau acţiuni gândite pentru economie, dar acum nu ştiu de ce s-a luat curentul. Eu sunt electrician şi ne-au spus că e o defecţiune, dar am aflat că şi data trecută când a venit Miron şi eram eu în puşcărie s-a luat curentul, aşa că nu cred că e o defecţiune. Ce s-a stricat, că nu a fulgerat, nu s-a întâmplat nimic deosebit, doar aici în zonă a fost luat curentul", a spus Creţan.

 CEZ spune că nici vorbă de sabotaj

 Alimentarea cu energie electrică a sediului Ligii "Miron Cozma" din Rovinari a fost întreruptă pe 1 Mai de o avarie produsă de câţiva muncitori, compania CEZ Oltenia reacţionând astfel la acuzaţiile de "sabotaj" formulate de preşedintele ligii respective, Constantin Creţan. Distribuitorul de energie a informat ieri că o echipă de muncitori care lucra în apropierea drumului european 79, la marginea oraşului Rovinari, a fost cea care a rupt cablul de alimentare de 20 kv din staţia Rogojelu. Astfel, circa jumătate din oraş a rămas fără energie, avaria fiind remediată în mai puţin de o oră, după cum a anunţat distribuitorul de energie.
 " Echipele CEZ Distribuţie au intervenit prompt iar furnizarea energiei electrice a fost reluată în mai puţin de o oră, consumatorii fiind alimentaţi din alte linii electrice de medie tensiune. CEZ Distribuţie face apel către firmele ce efectuează lucrări în apropierea liniilor electrice să ia toate măsurile pentru a nu deteriora instalaţiile şi a evita consecinţele ce decurg din astfel de incidente: mii de consumatori pot rămâne fără energie electrică, există pericolul accidentării grave a persoanelor în cauză precum şi producerea unor pagube importante", a menţionat distribuitorul de energie, devenind astfel evident că "un Dorel" a fost cel care a "sabotat" discursul lui Cozma.

 


 O nouă asociaţie marca Miron Cozma

 Şi pana a durat mai bine de o oră, între timp la miting ajungând şi Miron Cozma. "V-o prezint pe viitoarea mea soţie, Monica Ionescu, pe fiica ei, Gabriela şi vă salut pe toţi", le-a făcut cunoştinţă Luceafărul celor veniţi să-l întâmpine cu Monica Ionescu. Imediat acesta îşi linişteşte fanii şi spune că Monica nu se va implica în mişcarea sindicală, ea fiind avocat de profesie, "o meserie nobilă". Şi totuşi, ca şi cum ar fi fost sub papuc, după câteva minute, acelaşi sindicalist i-a microfonul în mână şi anunţă ceea ce nimeni nu se mai aştepta. "Atât eu, cât şi ea, ca avocat, ne-am propus nişte proiecte. Ea e avocat stagiar şi intenţionez ca prin ea să fac o asociaţie care să lupte pentru dreptate, pentru cei care au rămas fără locuri de muncă sau sunt în puşcărie nevinovaţi ori, ştiu eu, sunt sub presiunea forţelor politice. Pentru toţi aceştia vom face un fel de organizaţie ceva mai specială decât cea care vizează drepturile omului, dar sub egida Drepturilor Omului", a menţionat Cozma, care a precizat că este consilier şi purtător de cuvânt al filialei România a Societăţii Internaţionale pentru Drepturile Omului.

 Creţan s-a "ocupat" de Condescu

 Monica Ionescu şi fiica sa au rămas în timpul mitingului în sediul Ligii "Miron Cozma", aceasta mărturisindu-ne că nu discută cu soţul său probleme sindicale acasă. Între timp, la microfon ajunge Constantin Creţan, care, din două în două-trei propoziţii, face trimitere la "trădătorul" de Marin Condescu, vorba respectivă fiind şi pe placul lui Cozma. Creţan face un "inventar" al "trădărilor" lui Condescu şi, deşi în piaţă nu era cine ştie ce lume ca să asculte "dezvăluirile" sale, acesta a perseverat în declaraţii. Decizia lui Cozma de a se retrage a coincis şi cu revenirea curentului, până atunci microfonul funcţionând cu ajutorul unui generator electric, dar şi cu spargerea mitingului. Creţan şi-a oprit discursul şi, evident, cam toată lumea l-a urmat pe Cozma spre maşina personală. Printre oameni, Monica Ionescu îşi căuta iubitul, în timp ce Cozma dă asigurări că "nu o pierd din ochi, sunt cu ochii pe ea". Şi, astfel, se mai încheie un 1 Mai muncitoresc la Rovinari...


Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: