Blocaj european cu Smişko erou

Pandurii Târgu Jiu a debutat cu o remiză albă în cupele europene. Deşi au dominat categoric meciul de la Tallinn, elevii lui Pustai au trebuit să se mulţumească doar cu un 0-0 cu Levadia. Şi asta din cauza incredibilului portar ucrainean, Roman Smişko, care a făcut minuni în poarta Levadiei.

Levadia Tallinn – Pandurii Târgu Jiu 0-0 (0-0), stadion Kadrioru din Tallinn, Estonia, spectatori 2.000

Levadia: Smişko - Kulinits, Jahhimovits, Volchkov, Pikk - Subbotin, Dmitrijev, Kaljumae, Raudsepp (Pebre, 80’) - Antonov – Hunt (Rattel, 65’). Antrenor: Marko Kristal

Pandurii: Mingote - Unguruşan, Erico da Silva, Paraskevas, Momcilovic – Anton (Brata, 66’), Breeveld - Nistor, Eric de Oliveira, Ciucur (Buleică, 66’) – Matulevicius (Lemnaru, 78’).  Antrenor: Cristi Pustai

Cartonaşe galbene: Kaljumae (min. 57), Jahhimovits (83’)

Arbitri: Marco Borg, Duncan Sultana şi Thomas Debono (toţi din Malta)

Pandurii au jucat la Tallinn pe un soare plăcut, dar pe un vânt rece şi tăios. Localnicii din tribune erau însă obişnuiţi cu capriciile vremii la malul Mării Baltice şi au venit majoritatea la tricou şi pantaloni scurţi. În teren pandurii i-au subordonat pe alocuri categoric pe modeştii estonieni, dar numai lipsa de inspiraţie a lui Nistor şi compania şi paradele de senzaţie ale lui Roman Smişko au menţinut scorul alb până la final.

Dominare totală, dar sterilă

Pustai a început cu doi închizători, Anton şi Breeveld, la meciul de debut în cupele europene al pandurilor, semn că se temea de estonienii care au trecut destul de greu (0-1 şi 3-1) de semi profesioniştii de la Bala Town. Startul meciului a arătat însă că mesajul antrenorului pentru jucători a fost unul ofensiv. Brazilianul Eric şi surpriza din primul 11, Ciucur, l-au ascultat pe antrenor şi au combinat perfect. Centrarea omului revenit de la Iaşi a fost una de calitate, însă Matulevicius a ratat de puţin ţinta lovind mingea cu capul aproape de vinclu!

Jocul a avut vână încă din start, în ciuda vântului care a influenţat traseul baloanelor. Un astfel de traseu a dus la torpila lui Nistor de la 30 de metri care a ocolit de puţin vinclul porţii căpitanului Smişko. Jocul de pase al pandurilor era clar peste cel rudimentar al gazdelor, iar Matulevicius a mai avut ocazia să deschidă scorul, dar Smişko a fost la post şi a respins. Estonienii care au avut de luptat şi contra vântului în prima parte au ratat întâia şansă de gol prin Raudsepp care a reluat uşor în braţele lui Mingote din poziţie bună. Tehnicul Ciucur le-a mai înnodat o dată picioarele balticilor, dar mingea circulată apoi pe ruta Eric-Matulevicius-Anton a trecut inocentă pe lângă poarta lui Smişko. „Spiriduşii” cu lipici la balon, Eric şi Nistor au combinat superb în minutul 30, dar ultimul a ezitat o fracţiune de secundă să tragă iar şutul a fost blocat în cele din urmă de Kulinits. Peste nici 2 minute acelaşi Nistor a mai irosit o şansă imensă, şutul său fiind deviat milimetric pe lângă bară de un fundaş estonian!

Prima repriză a fost dominată în totalitate de gorjeni, dar dominarea a fost sterilă, fără urmări pe tabelă. Eric a sesizat că balticii se închid tot mai bine în „carapace” şi a încercat vigilenţa lui Smişko de la distanţă, dar ucraineanul a prins cu ceva emoţii. Repriza s-a încheiat cu faza la care căpitanul Paraskevas a cerut penalty, dar arbitrul Borg nu a fost de acord.

21 – de şuturi la poartă a avut Pandurii în mediul de la Tallinn, faţă de patru câte a avut formaţia gazdă

 „Spiderman” Smişko a făcut minuni !

Rolurile s-au păstrat aceleaşi şi după pauză. Pandurii au continuat să ţină de minge şi să încerce să spargă barajul estonian. Matulevicius şi-a bătut însă joc de încă o şansă majoră, reluând pe lângă buturile lui Smişko din poziţie de unu la unu cu portarul advers! Preluarea a fost de clasă, dar şutul a scuturat doar plasa laterală. Estonienii au prins curaj instantaneu, dar Kaljumae a bifat al doilea şut telefonat dintr-o poziţie favorabilă al Levadiei. Imediat Eric şi Nistor au avut şansa de 0-1 la aceeaşi fază, dar în ambele rânduri Smişko a fost de netrecut. Matulevicius a continuat să macine în gol iar Pustai a decis să-i aducă întăriri. A mutat ofensiv cu Brata în locul unui închizător, Anton, în dorinţa de a concretiza dominarea şi pe tabelă. Buleică a intrat şi el în acelaşi minut 66 în locul tot mai ineficientului Ciucur. Buleică a stat la originea următoarei ocazii mari de gol. A centrat perfect pentru Paraskevas dar lovitura de cap a căpitanului a picat pe bară! Eric a trimis bine din lovitură liberă, dar „Spiderman” Smişko s-a întins şi a scos mingea care se ducea fix în vinclu! Incredibil acest portar care în ciuda prizei defectuoase la minge compensează prin talie, intuiţie şi plasament. Pustai a apelat şi la ultima carte ofensivă, Lemnaru în locul neinspiratului Matulevicius, dar ocazia a venit de la Nistor. Mijlocaşul dornic de transfer a prins un şut sănătos, dar Smişko a fost iar la post! Acelaşi ucrainean cu mult mai mult de 9 vieţi a scos incredibil lovitura de cap a lui Momcilovic deşi unghiul său de vedere era practic mort! Uluitoare ocazie şi frustrare maximă în tabăra pandură după o nouă intervenţie de zile mari a uriaşului de 2 metri. Eric a pătruns ca un tanc în careu, a tras inspirat la colţul scurt, dar, aţi ghicit, Smişko a respins iar! Demult nu am mai văzut un portar care să-şi menţină echipa în meci ca acest Smişko. Pandurii au fost nevoiţi astfel să se mulţumească doar cu un 0-0 iar rezultatul i-a încântat pe fanii estonieni care au izbucnit în urale la fluierul final al maltezului Borg. Nici fanii pandurilor nu au fost dezamăgiţi total de acestă remiză albă. Trupa lui Pustai are clar prima şansă în returul de pe 25 iulie de la Târgu Jiu.

16 – cornere au executat pandurii în meciul din Estonia, în timp ce gazdele nu au avut niciunul.

Căpitan european a fost un cipriot

La primul meci în cupele europene în istoria de 51 de ani a clubului, Pandurii l-a avut căpitan pe cipriotul Christou Paraskevas. Fundaşul din insula Afroditei a preluat această sarcină de la Viera, ivorianul plecat la turci. Paraskevas a dovedit nervi de fier, stând pe bară 6 luni la Pandurii din cauza diferendului cu U Cluj. La 1 iulie a devenit liber de contract şi a putut juca la Pandurii. Şi nu din orice postură, ci din cea de căpitan. Pustai i-a încredinţat banderola cipriotului datorită atitudinii acestuia de lider atât la antrenamente, cât şi din meciurile amicale. Fundaşul de 29 de ani a fost o stâncă la debut. A câştigat mai toate duelurile fizice cu estonienii şi l-a transformat în simplu anonim pe vedeta gazdelor, Hunt (lup în estoniană).

Doar 3 mai jucaseră în Europa !

Nu doar Pandurii a debutat în cupele europene aseară la Tallinn, ci şi marea majoritate a jucătorilor lui Pustai. În total, 3 dintre cei 11 titulari aruncaţi în luptă de Pustai mai bifaseră cel puţin un meci în cupele europene. Paraskevas mai jucase pe plan european pe vremea când evolua în Ciprul natal în timp ce Eric şi Breeveld mai jucaseră în preliminariile Europa League cu Pustai la Gaz Metan Mediaş. Asta se întâmpla în urmă cu 3 ani când Gazul trecea 2 tururi preliminare şi elimina Mainz-ul din Europa! Ceilalţi 8 jucători au trăit astfel pentru prima oară emoţiile unui meci oficial în cupele europene la Tallinn. Şi dintre cei 7 jucători care au luat pe bancă, doar unul a mai jucat în cupele europene, portarul Stanca.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: