Boala limbii albastre, într-o gospodărie din Gorj

Organizația Internațională a Sănătății Animalelor a fost notificată, joi, cu privire la apariția unui focar de bluetongue (limbii albastre), serotipul 4, într-o gospodărie din localitatea Bumbești Pitic, județul Gorj.

Zece vite din exploatație au fost susceptibile de boală din data de 27 noiembrie 2020, dar confirmarea laboratorului a venit abia în data de 6 ianuarie doar pentru o vită.

„Focarul a fost confirmat în cadrul supravegherii active efectuate asupra animalelor eșantionate în perioada 27 – 30 noiembrie 2020. Inițial, un număr mare de animale au ieșit pozitive în urma testelor serologice și PCR efectuate în decembrie 2020. Pentru a confirma aceste rezultate, s-a efectuat re-testarea animalelor. Rezultatele pozitive au fost confirmate în data de 6 ianuarie 2021”, se arată în raportarea OIE.

Gospodăria unde a fost confirmată boala este amplasată lângă o exploatație non-comercială care s-a confruntat cu boala în septembrie 2020. „Unitatea din Bumbești Pițic este situată în zona de control de 20 km în jurul unui focar depistat anterior, din județul Vâlcea”, se mai arată în raportarea OIE.

Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă.

Vizualizări: 3,370

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: