Haine cusute în Gorj, pe podiumurile de modă din America

Un meșter popular din Gorj se poate mândri cu o performanță rară. Brodează haine inedite care ajung să fie admirate pe marile podiumuri ale lumii. Gheorghe Ciuncanu, din Tismana, colaborează cu un designer care îi duce modelele unice în America.

Gheorghe Ciuncanu brodează de mic copil. A învățat de la bunicii lui și duce tradiția inedită mai departe. Hainele brodate de el într-un stil unic au ajuns și pe scenele modei din America. Meșterul popular are o colaborare cu designerul Dorin Negrău care îi duce creațiile peste Ocean. „Îmi zicea prietenul meu, Dorin Negrău, mare designer: Nea Ciuncane, cum lucrezi dumneata, că nu desenezi nimic? Ai un soft aici (arată la cap) și a rămas și el așa când a văzut ce fac. Acum colaborăm și lucrăm. Duce mult în Statele Unite. Mai sunt singurul care mai face așa ceva.”, a mărturisit meșterul Ciuncanu, la Observator Antena 1.

Deși face haine unice, recunoaște că e greu să concureze cu hainele importate din China sau Turcia. „Vine chinezul cu o ie de 75 de lei. la noi, 75 de lei e numai materialul și se coase o lună de zile. Cu un om, pe lună, cheltuiești cu el pe puțin 25 de milioane. Și să scoți o ie cu 4-5 milioane, unde e câștigul? Nu e deloc. Eu fac un lucru pe care-l poartă 100 de ani”, a mai spus meșterul Gheorghe Ciuncanu.

Designerul Dorin Negrău l-a descoperit pe Gheorghe Ciuncanu de la Tismana într-una din vizitele sale la târgurile meşterilor populari de la Muzeul Satului. Îl vede pe Gheorghe Ciuncanu drept un adevărat tezaur viu. „Meşterul popular Gheorghe Ciuncanu este pentru mine un tezaur viu şi, în acelaşi timp, reuşeşte să mă uimească cu uşurinţa şi precizia unui soft de calculator de care dă dovadă atunci când realizează broderiile din zona Tismanei, fără să folosească şabloane. Cu siguranţă, este unul dintre puţinii meşteri populari care se adaptează cu uşurinţă la noile materiale, dar fără să îşi compromită experienţa şi tehnica străveche pe care o stăpâneşte foarte bine. Cu siguranţă, străinii apreciază mai mult creaţiile de acest fel”, a afirmat designerul.

Artistul realizează broderii la o mașină de cusut veche de peste 150 de ani. „Pentru mine, e un medicament lucrul ăsta. Acolo mă vindec de orice. Uit de necazuri și îmi place. Creez. Toate modelele sunt create de mine. Nu sunt luate de la nimeni. N-am păr pe mine câte haine am făcut”, a mai spus Ciuncanu.

Pentru că târgurile de specialitate au fost anulate în pandemie, meșterul popular își promovează noile colecții pe Facebook. 

Galerie foto



Vizualizări: 6,826

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: