Boicot parţial în Gorj la simulările de clasa a opta. Dascăli: Nu ne mai lăsăm păcăliţi!

O parte dintre dascălii din judeţ, în special cei din Târgu Jiu, s-au raliat luni la protestul declanşat la nivel naţional de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, boicotând simularea la limba română susţinută de elevii de clasa a VIII-a. Spre deosebire de alte judeţe, la noi examenele au fost susţinute de toţi cei circa 3200 de elevi, doar cei care au absentat, în jur de 100, neavând cum să îşi evalueze cunoştinţele cu această ocazie. Acolo unde au fost protestatari au fost aduşi alţi dascăli şi introduşi în sălile de examinare.

Gabriela Mihalache, unul dintre dascălii care nu au intrat în sala de examen a menţionat că nu au existat „spărgători de grevă”, ci doar colegi care au pus mai presus interesul elevilor faţă de aceste examene, şi aceştia fiind de acord cu revendicările pe care le-au expus protestatarii.

La Şcoala „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, profesorii care au boicotat evaluarea de la limba română au explicat foarte clar că nu vor să se mai lase minţiţi de guvernanţii care le tot promit creşteri peste creşteri de salarii şi, în realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. „În realitate, mărirea de salariu, banii pe care îi vom lua noi acasă nu vor fi cu 20% mai mult, ci cu 10%, de la 1 Martie, după 23 de ani de muncă. Eu am 2000 de lei, iar după mărirea de la 1 ianuarie am luat mai mult cu 90 de lei. Spuneţi dumneavoastră dacă asta înseamnă 25% cum anunţă unii miniştri pe la televizor. S-ar putea ca examenele din vară care contează foarte mult pentru copii să nu se poată ţină”, a spus Gabriela Mihalache.

Un alt dascăl e convins că guvernanţii nu îşi fac temele atunci când vine vorba să aplice promisiunile pe care le fac alegătorilor cărora le cer votul. „Guvernanţii nu îşi fac temele niciodată, parcă nu au fost elevi. La teme sunt deficitari pentru că e uşor să spui un lucru şi să nu îl respecţi. Asta în timp ce noi le cerem copiilor să îşi respecte cuvântul, să îşi facă temele în fiecare zi. Îi mustrăm pe copii dacă nu îşi îndeplinesc sarcinile, dar pe guvernanţi nu îi putem mustra în nici un fel”, a explicat Ofelia Broscaru. Un coleg de-al său, Sorin Todea, profesor de matematică, a avut un mesaj special pentru guvernanţii care au promis măriri de salarii începând cu acest an. „Îi rugăm frumos pe guvernanţi să nu mai mintă pentru că mint cu neruşinare. Chiar cred că noi nu gândim. Cum poţi să spui atâtea inepţii, să spui despre creşteri de 25% care, de fapt, înseamnă doar 0,1%? E o ruşine naţională ceea ce se întâmplă. Îi rugăm frumos să nu ne mai mintă pentru că am ajuns să ne uităm la televizor cu sila. Nu ne mai lăsăm păcăliţi”, a menţionat şi Sorin Todea.

ISJ: Simulare în condiţii normale

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj spune că refuzul dascălilor nu a creat probleme la nivelul judeţului. „În ceea ce priveşte componenţa comisiilor, au existat situaţii în care unele cadre didactice au refuzat, în semn de protest sindical, să participe la această simulare a examenului de evaluare naţională. În acele situaţii, directorii şcolilor, preşedinţii comisiilor din centrele de examen, au decis înlocuirea cadrelor didactice cu alţi profesori din şcoală, astfel încât activităţile s-au desfăşurat în condiţii normale”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.   

Liderii sindicali nu au o situaţie clară cu profesorii care au fost schimbaţi pentru că au refuzat să participe în comisii. „Directorii au fost informaţi care sunt profesorii care nu vor să participe, iar aceştia i-au înlocuit sau poate nici nu i-au băgat în comisie, făcând comisii doar cu profesorii care nu au aderat la acţiunea noastră. La nivel de judeţ, în procent de 80% sunt cei care au semnat pentru boicot”, a precizat Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj.

Marţi, 6 martie, elevii de clasa a VIII-a vor susţine cea de-a doua probă a simulării evaluării naţionale, la matematică. 85 de centre de evaluare au fost înfiinţate la nivelul judeţului Gorj.

Vizualizări: 1,754

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: