Profesori din Târgu Jiu, rămași fără catedră

Situaţie dificilă pentru mai mulţi dascăli care au rămas fără catedră. Numai la nivelul municipiului Târgu Jiu, nouă profesori de limba română nu ştiu unde vor începe şcoala din septembrie. La Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Gorj se caută soluţii.

În aceste zile, comisia de mobilitate din cadrul ISJ va stabili unde vor merge să predea dascălii care au rămas „sub catedră”. „La Târgu Jiu, noi avem deja nouă colegi care au rămas fără catedră. Niciunul nu vrea să meargă şi să predea în afara oraşului. Vom găsi o soluţie pentru ei. Vor merge în mediul rural sau în alt oraş să predea din 10 septembrie. S-a ajuns aici din lipsă de elevi”, a explicat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

De altfel, în mai multe comune există acest risc. Din cauza faptului că sunt tot mai puţini copii, autorităţile se gândesc să comaseze unităţi şcolare. Implicit, vor dispărea şi posturi de dascăli, de secretari, contabili sau chiar de directori.

În unele localităţi nu sunt copii suficienţi pentru a forma atâtea clase câte sunt în prezent şi din toamnă. „Avem colegi care au catedre incomplete, au doar opt sau nouă ore din necesarul de 18, sunt cazuri de restrângeri de activitate mai ales în comune. Noi îi asigurăm pe titulari că nu vor rămâne pe dinafară. Toată lumea va avea post din septembrie. Urmează ca după ce stabilim posturile pentru toţi titularii, să organizăm şi examen pentru titularizare, apoi pentru orele vacante”, a mai spus Ion Işfan.

„Și la noi la liceu sunt astfel de probleme. Avem două colege care au rămas sub catedră. Nu mai au ore pentru că nu ni s-a aprobat decât două  clase de a noua. Colegele au intrat în comisia de mobilitate şi urmează să primească posturi la alte şcoli”, a spus Vasile Udroiu, directorul Liceului Energetic din Târgu Jiu.

Şeful ISJ Gorj susţine că restrângerea activităţii este o urmare a faptului că sunt tot mai puţini copii la şcoală. Sunt şi multe cazuri în care familiile îşi trimit copiii să studieze în Craiova, Filiaşi, Baia de Aramă sau Drobeta Turnu Severin.

Vizualizări: 3,855

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: