Bolnav de cancer: Mă descurc foarte greu, mă împrumut să trăiesc

Sărbătorile Pascale se apropie, iar românii se pregătesc să intens pentru a avea cele mai bune bucate pe masă. Unii își permit, alții nu prea. Este și cazul a mai multor pensionari din Gorj și nu numai. Cei mai mulți apelează la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Târgu Jiu, tocmai pentru  a putea să își aștepte copiii sau nepoții cu ceva specific acestor sărbători.

Sute de pensionari din Gorj s-au împrumutat pentru masa de Paște, dar și pentru a-și putea cumpăra medicamentele fără de care nu ar putea trăi. Din păcate, sunt multe persoane vârstnice care ajung să facă împrumut și pentru suma de 100 de lei, pentru a-și cumpăra medicamente, ori alimentele necesare. Necesitatea oamenilor este extrem de mare, iar orice sumă de bani este bine venită.

”Solicitările pentru împrumuturi în perioada Sărbătorilor Pascale sunt în creștere. Nevoia pensionarului pleacă de la o sumă modică, ajungând să facă împrumuturi și de 100 de lei. În general, noi am încercat să menținem dobânzile la împrumuturi, fără aceste practici nu am putea continua activitatea în folosul pensionarilor. Am căutat să menținem nivelul dobânzile la nivelul anilor anteriori. În ultima perioadă, împrumuturile au crescut ca valoare. În 2021, datorită facilităților pe care le-am acordat pensionarilor, am observat că există o creștere. De exemplu, în 2020 am avut peste 4.500 de împrumuturi. În luna aprilie a acestui an, avem și câte 20 de solicitări pe zi”, a spus Mihaela Novac, contabilul șef al CARP Târgu Jiu.

Pensionarii trebuie să îndeplinească și anumite condiții pentru a accesa un împrumut. ”Am venit cu modificări noi, tocmai pentru a-i ajuta. Contractul de împrumut se semnează aici cu toți giranții. Am întărit siguranța restituirii. Condiția este să fie beneficiar de venit. În funcție de veniturile pe care le au se acordă împrumutul. Din păcate, peste 70% dintre ei sunt beneficiari de pensii minime. Majoritatea se împrumută pentru nevoi personale, fiind vorba în special despre sănătate. Sunt și persoane care se împrumută pentru a-i ajuta pe copiii lor. Acum am avut cel mai mare împrumut în valoare de 50.000 de lei”, a mai spus Novac.

La sediul instituției l-am găsit și pe Tomis, un bărbat de peste 50 de ani. Acesta suferă de o boală incurabilă, iar venitul pe  care-l primește de la stat este extrem de mic, fiind vorba despre 800 de lei. Bărbatul nu are familie și locuiește singur, iar banii nu îi ajung pentru chirie, tratamentul lunar pe care îl face sau mâncare. Gorjeanul ne-a povestit că a apelat la ajutorul CARP Târgu Jiu, tocmai pentru a avea ce să își pună pe masă de sărbători.

”Am lucrat ca șofer până în 2012, după care am dat de o boală gravă care nu mi-a mai permis să mai practic meseria. Acum primesc o indemnizație de 800 de lei. Am apelat la această instituție pentru că mă ajută foarte mult, fiind în această situație. Îmi trebuie bani pentru medicamente pentru a trăi de la lună la lună. Mă descurc foarte greu. Pentru boala mea îmi trebuie medicamente, plătesc o chirie și trebuie să și mănânc. Nu rămân mai cu nimic din cei 800 de lei, de aceea apelez la împrumuturi. Sunt singur și este destul de greu. Sunt sărbători, le aștept cu plăcere. Și acum am făcut împrumut pentru sărbători, să pot avea și eu toate cele necesare pentru masa de Paște”, a spus gorjeanul.

Bărbatul are și un mesaj pentru autorități. ”Nu se poate ca un om bolnav de cancer să primească doar 800 de lei, nu poate trăi cu acești bani. Nu e vina mea că m-am îmbolnăvit, aș fi vrut să muncesc, dar asta este, apelez la această instituție care mă ajută mult”, a mai declarat acesta.

De ajutor au avut nevoie și doi tineri cu handicap locomotor. ”Pentru noi, soluția CARP a însemnat mult, mai ales că suntem înconjurați de mult profesionalism. Și noi ne-am împrumutat, avem cheltuieli foarte mari cu sănătatea și recuperarea care costă peste 1000 de lei de persoană pe lună”, a spus Nicoleta.

Galerie foto


Vizualizări: 2,004

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: