Bombă în dosarul „Mafia permiselor”. Toate probele, anulate!

Lovitură de teatru în celebrul dosar al mafiei permiselor auto de la Gorj, care a creat mare vâlvă în județ în urmă cu mai bine de șase ani. Medici cunoscuți din oraș, instructori auto și polițiști examinatori au fost atunci încătușați pentru câteva zile, pentru ca, pe parcurs, dosarul de corupție să se dezumfle precum un balon de săpun. Procesul cadrelor medicale a fost reluat de la zero la Tribunalul Gorj. Miercuri, judecătorii au constatat nulitatea absolută a rechizitoriului și au decis să retrimită dosarul la Parchetul General, în vederea refacerii urmăririi penale. Totul are legătură cu probele strânse de procurori în baza protocoalelor secrete cu SRI.

Medicul oftalmolog Dana Vodislav, medicul radiolog Elena Dinică Băltărețu, medicul specialist în medicina muncii Rodica Lehner, psihologul Valentina Elena Oprișor, psihiatrul Vasile Silian, asistenta medicală Elena Răcman și Virgil Dinică Băltărețu, fiul doctoriței, au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență.

Procesul a început în 2014, după descinderi de amploare ale ofițerilor Direcției Generale Anticorupție la cabinetele și locuințele acestora. Medicii au fost acuzați că au eliberat, pe bandă rulantă, mii de documente medicale unor persoane pe care nu le-au examinat, dar de la care au încasat taxe,  fără a elibera în schimb chitanțe fiscale. Documentele erau folosite ulterior pentru obținerea permiselor de conducere ori de port-armă.

Proces reluat, dosar restituit

În 2016, Tribunalul Gorj a condamnat-o pe Dana Vodislav la 5 ani de închisoare cu executare, alți inculpați primind pedepse cu suspendarea executării. Trei ani mai târziu, Curtea de Apel Craiova a anulat sentința și a dispus reluarea procesului de la zero. După patru termene, Tribunalul Gorj a hotărât, miercuri, să reîntoarcă dosarul pe masa procurorilor, în vederea refacerii urmăririi penale.

Practic, o decizie a CCR a aruncat în aer acest dosar de corupție. Aproape 100.000 lei a cheltuit statul român cu investigațiile, fiind folosiți anchetatori sub acoperire care s-au dat drept candidați pentru a obține un permis auto.  

„În conformitate cu decizia nr. 302 din 4 mai 2017 a Curţii Constituţionale, constată nulitatea absolută a rechizitoriului nr. 449/P/2013, a urmăririi penale în ansamblul său şi exclude toate probele administrate în dosarul nr. 449/P/2013, sancţiunea nulităţii absolute fiind atrasă de necompetenţa materială a procurorului care a emis rechizitoriul, de necompetenţa personală a lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, care au administrat probe în cursul urmăririi penale, precum şi de necompetenţa funcţională a Serviciului Român de Informaţii care a procedat la punerea în exploatare a mandatelor de supraveghere tehnică emise în cursul urmăririi penale”, se arată în minuta sentinței.

În același timp, judecătorii au dispus revocarea măsurii asiguratorii a sechestrului luată faţă de medicul Dana Maria Vodislav şi restituirea sumei de 864.992 lei, a 4.840 de euro și a 90 de obiecte confecţionate din aur şi argint în valoare totală de 45.988 lei, ridicate cu prilejul percheziţiilor domiciliare efectuate în data de 11 noiembrie 2013.

Aceeași măsură s-a luat și în cazul celorlalți doctori, sumele fiind mult mai mici. Sentința nu este definitivă, dar la modul cum au decurs lucrurile, procesul pare a avea un sfârșit previzibil.

Vizualizări: 5,419

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: