Boza, din nou la Bruxelles. Derogări posibile pentru Turceni şi Rovinari!

Preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a fost miercuri şi joi la Bruxelles, la o întâlnire la care au participat toţi marii producători de energie pe cărbune din Europa. Două au fost problemele majore discutate: preţul certificatelor de carbon, care este în continuă creştere, şi posibilitatea de a fi respectat termenul de conformare la noile norme de mediu.

Boza a spus că a participat la întâlnirea anuală Eurocoal, a producătorilor de energie electrică pe cărbune. Managerul CEO a precizat care au fost problemele discutate. „Am discutat despre costul certificatelor de CO2, implicaţiile asupra producătorilor, şi conformarea la noile norme de mediu până în 2021. A fost o întâlnire de 10 ore miercuri, am stabilit împreună ce avem de făcut. Eurocoal a contestat în justiţie prevederile noului regulament cu impact din 2021. Ne reprezintă şi pe noi în justiţie, Polonia a fost o voce puternică, la fel ca întotdeauna. Polonia a contestat şi separat ca ţară aceste noi limite ale poluării”, a spus Boza într-o intervenţie telefonică la Tele3.

Sorin Boza a fost însoţit de Sorin Alecu, directorul adjunct de Strategii la CE Oltenia.

Derogare doar pentru Rovinari şi Turceni

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vişan, a spus că Polonia şi Bulgaria au contestat directiva Comisiei Europene. „Decizia Comisiei Europene are valori de conformare destul de restrictive privind emisiile, chiar extrem de restrictive, interpretarea fiind diferită de la stat la stat, la fel şi abordarea. Polonia şi Bulgaria au contestat deja procedural această decizie. Dar cel mai important lucru care rezultă de aici este următorul: o analiză primară a valorilor-limită de emisii corelată cu instalaţiile pe care le avem arată că în toate cazurile nu sunt suficiente măsuri secundare, ca atare abordarea este de a se lua măsuri primare, care înseamnă efort investiţional foarte mare şi, mai important, o perioadă de oprire de minimum şase luni pentru fiecare grup energetic. Vorbim de schimbarea arzătoarelor în noua tehnologie”, a arătat Vişan.

Potrivit acestuia, România se pregăteşte să ceară derogări pentru centralele Rovinari şi Turceni, însă acest lucru nu este posibil pentru centrala de la Craiova, unde există deja un infringement pentru probleme de mediu. „Avem situaţii deosebite. Putem vorbi de astfel de derogări în cazul centralelor de la Rovinari şi Turceni, dar avem deja infringement zonal la Craiova, deci aici va trebui să ne conformăm cerinţelor europene până în 2021”, a susţinut secretarul de stat.

Vizualizări: 1,739

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: