Bruxismul la copii

Bruxismul sau scrâşnirea dinţilor la copii se poate manifesta atât în timpul somnului nocturn, cât şi pe parcursul zilei. Statisticile medicale arăta că aproximativ 20% dintre copiii până în 11 ani suferă de această tulburare, însă procentul real ar putea fi mai mare dacă luăm în calcul părinţii care ignoră deseori simptomele.

Cauzele bolii pot fi multiple, de la disconfortul provocat de creşterea dentiţiei până la dezechilibrul sistemului nervos. La copii, bruxismul apare de cele mai multe ori între 3 şi 6 ani, precum şi în perioada 10-12 ani. Simptomele dispar deseori odată cu erupţia dinţilor permanenţi, motiv pentru care stomatologii cred că tratarea scrâşnirii dinţişorilor de lapte nu este necesară. Cu toate acestea, obiceiul ar putea trăda alte afecţiuni ascunse, care merită toată atenţia adulţilor din jur.

Scrâşnirea dinţilor este considerată a fi o tulburare de somn şi survine deseori la copiii care respiră pe gură, au amigdalele inflamate, probleme respiratorii, malocluzie dentară sau probleme psihologice. Migrenele sau durerile mandibulare pot cauza şi ele bruxismul. Aşadar, stresul emoţional din familie sau de la şcoală, lipsa odihnei şi programul zilnic haotic pot conduce la instalarea bruxismului la cei mici.

Un consult stomatologic poate fi suficient pentru a afla dacă simptomele vor dispărea odată cu înlocuirea dentiţiei temporare. Tratamentul bruxismului la copii constă în utilizarea unei gutiere din cauciuc moale, care plasează o barieră între dinţii de sus şi cei de jos. În acelaşi timp, este necesară depistarea cauzei psihologice de la baza scrâşnirii dinţilor şi rezolvarea ei. Consilierea părintească sau cea a unui specialist poate ajuta copilul să îşi redobândească liniştea la nivel psihic. (A.A.)

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: