Bucuria CE Oltenia, supărarea Electrica. Cere plafonarea prețurilor!

Minerii și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia o duc bine cam o dată la patru-cinci ani, când condițiile meteo sunt favorabile energiei pe bază pe cărbune. Anul 2017 este unul bun pentru ei, dar îngrijorător pentru distribuitorii din piața de energie, care înregistrează pierderi uriașe. Aceștia au contractată energia la un anumit preț, dar cumpără din piață mult mai scump decât s-ar fi așteptat. Cei de la Electrica au cerut nici mai mult, nici mai puțin decât plafonarea tarifelor.

Prețurile pe piața de energie au crescut semnificativ în ultimele luni, afectând atât distribuitorii și furnizorii, dar posibil și alte industrii, a declarat directorul general al Electrica, Cătălin Stancu, care spune că ar trebui luată o măsură de plafonare a tarifelor, cum a fost în cazul polițelor RCA. „Din punctul meu de vedere este esențial să înțelegem ce se întâmplă și să luăm măsuri de normalizare. Trebuie să te uiți la un echilibru între cerere și ofertă. Dacă acest echilibru nu mai există, să încerci să determini cauzele. Totodată ar trebui să se creeze produse forward. De ani de zile se așteaptă aceste produse. Aceasta este marea noastră rugăminte către OPCOM, trebuie să ne uităm la produse mature de risc, cum sunt pe piețele europene. Și, probabil pe termen scurt, ar putea fi și luate în calcul și măsuri administrative pe termen scurt, până la clarificarea situației din piață”, a spus Stancu.

Potrivit acestuia, o astfel de măsură ar putea fi similară celei în cazul RCA, când prețurile au fost plafonate, însă o astfel de măsură poate fi luată doar de către ANRE și Consiliul Concurenței. „Până înțelegem ce se întâmplă, trebuie cumva să ne ferim de efectele pe termen lung. Trebuie făcută o analiză serioasă. De exemplu anul trecut a fost la RCA aceeași problemă. O industrie a atras atenția că nu mai suportă costul și autoritatea competentă a decis ca până analizează ce se întâmplă, se pune un fel de stop, ca să se poată analiza problema și să decidă ce măsuri sunt necesare . [...] asta însă este o măsură pe care doar ANRE și Consiliul Concurenței, dacă o consideră justificată, o pot lua. Eu nu am date să spun dacă ar trebui luată sau nu”, a explicat directorul Electrica.

El a subliniat însă că, din punctul de vedere al Electrica, situația este serioasă și, dacă același lucru este valabil și în cazul altor jucători de piață, dar și în alte industrii, se strâng suficiente elemente pentru o astfel de măsură. „Din punctul meu de vedere, pentru noi, Electrica, situația este extrem de serioasă. Acum, întrebarea este cât de serioasă e pentru toată lumea. Dacă toată lumea pe partea industriei spune, da, e serioasă, și dacă și cei din industriile care depind de costul energiei spun că e serioasă, cred că se strâng elemente...Nu știu să spun care ar fi prețul. Prețul corect este prețul de piață. Singura întrebare este dacă piața e funcțională sută la sută. Dacă e, ăsta e prețul”, a precizat Cătălin Stancu.

Potrivit sursei citate, cauzele unei astfel de creșteri ale prețurilor la energie se datorează fie unei creșteri semnificative a cererii, fie faptului că nu se ofertează pe piață. „În mai-iunie, pe piața centralizată, pe PZU (Piața pentru ziua următoare n.r.) creșterile sunt de peste 50% comparativ cu anul trecut. O situație ca aceasta se întâmplă în mod normal din două motive. Ori ai o creștere semnificativă de cerere, dar noi nu vedem asta [...] fie din cauza faptului că nu se mai ofertează în piață, din motive care pot ține în primul rând de producere”, a mai spus directorul general al Electrica. Acesta a subliniat că așa s-a întâmplat iarna trecută, când a fost o situație excepțională, când au fost afectate simultan trei surse hidro, partea de energie regenerabilă și o centrală importantă de producție energie pe bază de gaze naturale.

Vizualizări: 1,436

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: