Costurile mari pun pe butuci agricultura: ”Nu se mai merită!”

Costurile tot mai mari din ultima perioadă cu motorina şi îngrăşământul pun pe butuci agricultura. În judeţul Gorj agricultorii renunţă în a mai investi în pământul pe care-l deţin, tocmai pentru faptul că nu mai este rentabil.

Zeci de hectare de pământ lăsate în paragină. Cam aceasta este situaţia într-o localitate din judeţul Gorj. În Bengeşti-Ciocadia, oamenii renunţă să mai muncească şi să cultive solul. Motivul este legat de costul mult prea mare al carburantului şi al îngrăşământului. Agricultorii sunt loviţi în plin de noul val al scumpirilor, iar acum stau cu utilajele pe dreapta.

”Nu se mai merită şi deja s-a scumpit şi azotatul cu 300%, motorina se duce undeva la 10-11 lei pe litru. Ierbicidul este scump, sămânţa şi ea. Dacă vom avea ca anul trecut si secetă, nu se scoate nici cheltuiala, nu se mai merită să investim. Încet-încet o să renunţăm. Nu avem altă variantă dacă nu se ia nicio măsură cu azotatul, cu motorina, cel puţin pentru agricultură”, a spus Nicu Cherea, agricultor.

Un alt agricultor are 20 de hectare, dintre care doar jumătate a cultivat anul acesta. ”Am 20 de hectare, dintre care 10 sunt cultivate cu grâu şi orz.  Voiam pe alte 10 hectare pe care le am să le cultiv cu porumb. O să cultiv doar 3 hectare, restul le las. Nu mai este putere de a produce. Din cauza prețului la motorină și îngrășământ, nu scoți cât bagi. Trebuie să te împrumuți să poți face ceva și nu scoți nici la jumătate”, a spus Ion Dicu.

Ajutor din partea statului român primesc, însă nu suficient. ”Noi derulăm programele noastre obișnuite, la motorină. Am plătit acum 38.000 de litri de motorină, în valoarea de 59.900 de lei. Cam 1.56 lei pe litru a fost compensarea pe sectorul vegetal. La preturile de acum este modică această subvenție Noua subvenție încă nu a fost stabilită. Estimarea se face în litri”, a spus Traian Crăc, directorul APIA Gorj.

Autorităţile locale spun că oamenii deja vin la primărie să anunţe că renunţă la munca pe câmp anul acesta. ”Preţurile au crescut destul de mult şi oamenii nu mai pot face agricultură. După cum se vede, arături sunt pe ici pe colo. Oamenii nu mai vor să are terenurile. Sacul de îngrăşământ a ajuns undeva pe la 280-300 de lei. Vin oamenii la primărie să îşi ia adeverința pentru APIA şi i-am întrebat daca mai muncesc terenul și au zis că doar cât mai pot. Foarte puțin. Restul îl lasă nemuncit pentru că legea le permite ca un an să se odihnească terenul”, a spus primarul din Bengești-Ciocadia, Victor Geogia.

Vizualizări: 4,390

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: