Bugetarii rămân fără stimulente pentru bugetari

Noile dispoziţii primite de la Comisia Europeană reduc substanţial veniturile unor categorii de bugetari, care primeau anumite stimulente pentru activitatea desfăşurată. Este vorba de reprezentanţii instituţiilor de control, care primeau şi procente din amenzile aplicate şi sumele recuperate.

Această solicitare vine din partea Comisiei pentru a acorda tranşa a patra din împrumutul de 5 miliarde de euro, la sfârşitul acestui an. Măsura va fi adoptată cel mai probabil până la finele lunii septembrie 2010, prin intermediul legislaţiei ulterioare la legea salarizării unice, şi este menită să asigure scăderea ponderii în PIB a cheltuielilor salariale din sectorul public. Alte dispoziţii vizează simplificarea grilelor de salarizare şi asigurarea unei remunerări transparente în funcţie de responsabilităţi şi calificări. Stimulentele respective reprezintă o parte din sumele încasate de amenzi, executări silite sau recuperări care sunt virate în conturi speciale ale instituţiilor publice, de unde sunt împărţite salariaţilor.

Angajaţii de la Gardă primesc, poliţiştii nu

Deşi poliţiştii aplică frecvent sancţiuni, aceştia nu au primit niciodată stimulente din amenzile aplicate, după cum susţine Ion Buculea, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPPC) Gorj. Acesta spune că această măsură nu-i afectează pe membrii sindicatului său: “Chiar dacă aceste stimulente se dau de mult timp, pentru poliţişti nu s-au acordat niciodată. Este vorba de alte categorii, de cei de la Fisc sau de la Gardă”. Pe de altă parte, Ion Pupăzan, directorul Gărzii Financiare Gorj, afirmă că angajaţii săi primesc lunar un fond de stimulare, care nu este însă prea mare: “La nivel central, se stabileşte o anumită sumă pentru salariaţi, care variază în funcţie de activitatea desfăşurată în fiecare lună. Nu s-au acordat niciodată sume fabuloase, dar oricum erau binevenite, fiindcă salariile sunt şi aşa foarte mici”. Acesta a mai precizat că, în cadrul instituţiei pe care o conduce, legea nu prevede nici plata orelor suplimentare, acestea fiind compensate de zile libere.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: