Un francez, student la Târgu-Jiu

Un tânăr francez a venit tocmai din Franţa pentru a studia la Târgu Jiu. Din păcate prima impresie despre Târgu Jiu nu este una tocmai bună, pentru că atenţia i-a fost atrasă în primul rând de câinii comunitari, iar in al doilea rând clădirile comuniste.

Oliver va studia cel de-al II-lea semestru al acestui an la Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu după ce a obţinut o bursă prin programul Erasmus. El şi-a cunoscut colegii şi o parte dintre profesori ieri, când a văzut pentru prima dată cum se fac cursurile în România. „Studentul din Franţa va primi cursurile traduse, vom încerca pe cât se poate să-l ajutăm să înveţe şi română şi aşa cum s-au descurcat şi ceilalţi doi studenţi străini care au studiat la noi pe primul semestru cu siguranţă se va descurca şi el”, a precizat Liviu Neamţu, prorector în cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi”. Prima părere pe care şi-a făcut-o Oliver despre municipiul Târgu Jiu nu a fost una tocmai bună. „Sunt mulţi câini pe străzi, clădirile sunt foarte frumoase spre exemplu Universitatea dar sunt de asemenea şi clădiri comuniste”, a spus  Oliver.

Studenţii români s-au arătat încântaţi de prezenţa francezului Oliver printre ei. „O să-l ajut cât am să pot, dacă o să am timp o să-i arăt şi oraşul, e o experienţă deosebită să ai un coleg străin întrucât ai cu cine schimba păreri”, a spus Maria, studentă a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi”. Şase studenţi de la UCB au luat cu câteva zile în urmă drumul spre Polonia, Franţa, Cehia şi Grecia.

Start la o nouă selecţie pentru Erasmus

Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu va da startul unei noi runde de selecţie în cadrul programului de studiu Erasmus. Orice student integralist cu media peste şapte poate aplica pentru o bursă în Grecia, Polonia, Franţa, Cehia sau Turcia. Una dintre condiţii este să fi studiat două semestre în cadrul instituţiei de învăţământ. În primul semestru al acestui an au plecat la universităţile cu care am încheiat parteneriate zece studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Economice spre Universitatea Piraeus din Grecia, Universitatea du Maine din Franţa. Reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior din Târgu Jiu spun că în funcţie de ţara în care studentul a ales să studieze pentru un semestru sau chiar pentru un an bursele de studiu au fost suplimentate. Astfel, dacă la început un tânăr primea 350 de euro pe lună pentru orice ţară în care mergea, acum primeşte 435 de euro pentru Grecia, 500 de euro în cazul în care aleg Franţa, sau 450 de euro pentru Cehia. Dar nu numai tinerii de la Brâncuşi pot merge în alte ţări. „Pe primul semestru au venit să studieze la UCB un student polonez şi o tânără portugheză. De asemenea, în acest semestru avem la studii la Facultatea de Ştiinţe Economice un student francez. Cei care vor să plece la studii în Străinătate prin intermediul programului Erasmus trebuie să ştie foarte bine limba de studiu de la universitatea de destinaţie şi să aibă un nivel de cunoştinţe de specialitate corespunzător mobilităţii”, spune Liviu Cârţână, prorector în cadrul UCB.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: