Bugetul pe post de sac de box

Bugetul de stat se transformă într-un sac de box în care dau toţi din toate puterile, părând că se antrenează pentru un KO previzibil al guvernului actual. Ultima lovitură încasată, un upercut zdravăn, este simultană cu  anunțul șefilor Rompetrol, cum că nu au bani să achite României datoriile de sute de milioane de euro. Kaz Munai Gaz, compania de stat din Kazahstan care controlează grupul Rompetrol, preluat de la Dinu Patriciu, nu va putea plăti întreaga datorie către statul român, una dintre soluţii fiind reeşalonarea datoriei pe următorii trei-patru ani. "Negociem cu Guvernul, înţelegem că pentru ei este important să primească banii. Nu vom putea plăti toată datoria fără suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilităţi este să restructurăm datoria pe 3-4 ani", a spus un oficial al Kaz Minai Gaz.

Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze  2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003. Statul român a introdus datoria Rompetrol în bugetul de stat pe anul în curs, iar neachitarea obligațiilor de către kazahi va crea probleme majore. Pe bursa zvonurilor s-a transmis că, în urma negocierilor, Rompetrol va plăti doar 100 de milioane de euro, adică o șesime din suma totală. Deocamdată, conform acelorași zvonuri, Finanțele nu știu care va fi soluția de criză prin care se va acoperi gaura Rompetrol și nici dacă s-ar putea ajunge la o rectificare bugetară determinată strict de acest eveniment. În mediile politice româneşti s-a vehiculat informația că statul kazah are probleme majore cu lichiditățile și că banii de la Rompetrol  nu prea vor sosi în acest an, conform graficului.

La gaura pe care o va face datoria neîncasată de la Rompetrol se mai adaugă alte găurici deloc de neglijat, cum ar fi recenta intenţie a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a se pensiona în procent de 20% din totalul magistraţilor de la această instanţă. De ce au dat năvală toţi să se pensioneze acum, înainte de adoptarea legii unitare a pensiilor? Probabil pentru că ei ştiu mai bine că legea care va fi adoptată şi prin care se vrea o  reaşezare a pensiilor  nu-i va afecta dacă vor intra în pensie după vechea lege a pensiilor, care le face pensiile în unele cazuri mai mari decât salariile. Dar  legal şi cu moral nu este totdeauna identic. Dacă mişcările sindicale  ale celor vizaţi de spectrul şomajului vor persista şi se vor materializa prin cedarea Guvernului, atunci bietul Buget va ajunge şvaiţer, iar experimentul Grecia nu este foarte departe de noi. Diferenţa este că noi deja am luat mălaiul de la FMI şi se pare că n-am prea făcut nimic cu el.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: