Burlan şi Olaru urmăriţi penal, urmează Condescu!

Sindicalistul Marin Condescu a făcut ieri publice documentele care au stat la baza cesiunii de creanţe între firma care asigura tichetele de masă ale minerilor şi clubul Pandurii, după ce poliţia a deschis un dosar penal. „Sunt mai multe documente semnate între Edenred şi Pandurii, nu doar contractul. Ultimul document este din 26 iulie 2013 şi este un acord prin care părţile stabilesc că au fost stinse toate obligaţiile care au decurs din respectivul contract, care iată a fost permanent recunoscut de la încheierea lui. Am înţeles că s-a scris că ar fi fals contractul”, a spus Condescu. Plângerea la poliţie a fost făcută de Laurenţiu Ciurel, iar vineri a fost începută urmărirea penală împotriva a doi foşti directori din SNLO, Daniel Burlan şi Daniel Olaru. Condescu nu a ajuns la audieri, dar a depus o cerere de amânare, fiind plecat la Cluj să închirieze stadionul pentru meciul pandurilor din Europa League.

edenred_pandurii

Edenred a cesionat către Pandurii, în septembrie 2011, o creanţă pe care o avea asupra Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, în contul tichetelor de masă furnizate. Clubul Pandurii, în calitate de cesionar, a primit banii de la SNLO şi urma să îi plătească în tranşe către Edenred, fiind de fapt o formă de împrumut între firma privată şi club. După ce a achitat o primă tranşă, Pandurii nu a reuşit să le achite şi pe celelalte în termenele convenite, astfel că pe parcursul a doi ani părţile au încheiat mai multe acorduri de plată, în vederea reeşalonării datoriei. Ba chiar s-a ajuns la un proces de somaţie de plată, semn că nu se pune problema inexistenţei contractului de cesiune. Ultima tranşă de bani a fost plătită în iulie 2013, când Pandurii a primit banii din drepturile de televizare, iar părţile au încheiat un acord pe 26 iulie 2013, prin care constată nu mai există datorii.

Marin Condescu a dat acum mai bine de o săptămână o primă declaraţie în acest dosar, în care are calitatea de învinuit. La a doua audiere au ajuns doar Burlan şi Olaru, cărora li s-a adus la cunoştinţă începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu. Reaudierea lui Condescu va avea loc probabil în această săptămână.

Plângerea a fost depusă de Ciurel

Fostul director general Daniel Burlan şi fostul director economic Daniel Olaru au fost audiaţi în cursul zilei de vineri într-un dosar deschis în baza unei plângeri depuse de actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia, unitate care înglobează în rândurile sale şi fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia. Avocatul celor doi foşti directori, Janeta Cosmulescu,  a declarat că, după audieri, clienţilor săi le-a fost adus la cunoştinţă faptul că s-a început urmărirea penală faţă de ei sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. Contractul vizează o cesiune de creanţe dintre Edenred România SRL - furnizoare de tichete de masă pentru mineri şi Pandurii. Daniel Burlan a explicat faptul că el doar a luat la cunoştinţă despre înţelegerea celor două părţi, SNLO nefiind parte în contractul de cesiune. „SNLO i s-a adus la cunoştinţă că a fost cesionată creanţa şi atunci suma a fost virată către cesionar, adică Pandurii”, a explicat Burlan.

La sfârşitul lui iunie managerul privat al CEO, Laurenţiu Ciurel, spunea  că a cerut o anchetă după ce reprezentanţii Edenred România SRL l-au notificat cu privire la faptul că nu şi-au recuperat sumele datorate de SNLO din anul 2011, el spunând că nu ştie de unde provine datoria respectivă.

Condescu: „Contractul e perfect legal”

După audierile care au durat câteva ore în cazul celor doi foşti directori, în faţa poliţiştilor era aşteptat şi liderul sindical Marin Condescu, acesta fiind însă plecat la Cluj pentru a negocia şi a închiria stadionul pe care Pandurii va juca în Europa League. Acesta spune că s-a înţeles prin telefon cu poliţiştii ca audierile să aibă loc altă dată, dar a şi depus o document în care şi-a explicat absenţa. Ieri Condescu a revenit la Târgu Jiu şi a organizat o conferinţă de presă, în care a reafirmat că nu sunt probleme din punctul său de vedere cu privire la modul de derulare a acestui contract. Anterior, el menţionase că nu vede nici motivele pentru care Burlan şi Olaru să fie urmăriţi penal, convingerea sa fiind aceea că, la final, aceştia vor fi găsiţi nevinovaţi.

„Nu văd motive pentru care să se înceapă urmărirea penală faţă de cei doi, dar aşa cum s-a dat acum începerea, din ceea ce îmi spuneţi, se poate da mai târziu şi scoaterea de sub urmărirea penală. În opinia mea nu sunt probleme cu acest contract, ca de altfel cu toate cele derulate de Pandurii. Am fost ajutaţi într-un moment financiar dificil, am găsit înţelegere la reprezentanţii firmei care se ocupă cu tichetele de masă şi pot să vă confirm că ne-am achitat integral datoriile faţă de dumnealor. Ultima plată a fost de 300.000 de lei şi am făcut-o recent, după ce am încasat, la rândul nostru, banii din transferul unui fotbalist”, menţionează Condescu.

Audiat deja

Preşedintele de la Pandurii ar putea să ajungă azi pe la Poliţie, dar afirmă că nu ştie când va fi audiat în acest dosar. El spune că va conveni cu poliţiştii o zi în care acest lucru să fie posibil, fiind foarte ocupat cu organizarea meciurilor de fotbal pe care echipa le susţine în această perioadă, menţionând că a fost oricum audiat în legătură cu mai multe plângeri pe care conducerea CEO le-a depus împotriva sa. „Am fost audiat deja în legătură cu trei plângeri depuse împotriva Clubului de conducere Complexului Energetic Oltenia şi, în calitate de preşedinte, mi se părea chiar firesc să dau explicaţiile de rigoare. Am răspuns tuturor acuzaţiilor şi cred că lucrurile sunt lămurite inclusiv pentru anchetatori”, mai spune Condescu.

Vizualizări: 343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: