Bursele elevilor din Gorj, întârziate aproape un an

Câteva mii de elevi merituoşi din judeţul Gorj îşi primesc bursele de merit, de studiu sau sociale cu o întârziere de aproape un an. Banii vin greu de la ministerul de resort, acesta fiind motivul pentru care nu le-au primit lună de lună, aşa cum ar trebui. Abia în luna aprilie elevii au ridicat banii pentru o scurtă perioadă din anul trecut. 

La Colegiul Naţional “George Coşbuc” din Motru, spre exemplu, aproape 500 de elevi ar trebui să primească lunar sumele aferente burselor de merit, de studiu sau de ajutor social. Realitatea este, însă, cu totul alta. Ministerul Educaţiei nu a acordat banii la timp, elevii fiind lăsaţi fără acest sprijin câteva luni bune. “Avem 486 de elevi bursieri. Am reluat plata burselor cu o întârziere, pentru ca elevii pe care i-am mai prins în şcoală să beneficieze în momentul în care s-a reluat plata acestor burse, cam de prin 2012. Perioada a fost decalată. Nu dăm în acest an pentru acest an. Ultimele burse s-au dat din data de 15 aprilie, copiilor care au avut condiţia de medie în 2012-2013, bani pentru lunile septembrie, octombrie şi jumătate din noiembrie 2013, fiindcă atâţia bani au fost. Plătim retroactiv, nu la lună”, a declarat  Rodica Păuna, director adjunct în cadrul Colegiului Naţional “George Coşbuc” din Motru.

Întârzieri sunt şi la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu şi la toate unităţile şcolare din judeţ, acolo unde există elevi bursieri. “Şi la noi există circa 20 de elevi bursieri care nu şi-au primit bursele la timp. Banii nu au venit de la minister”, a spus Gabriel Răscol, directorul Liceului cu Program Sportiv (LPS), din Târgu Jiu.

Conform şefului Direcţiei Publice de Patrimoniu din cadrul primăriei Târgu Jiu, Constantin Fârţă, la nivelul municipiului sunt câteva mii de elevi bursieri. Fonduri există, însă sunt limitate, spune directorul. “Pentru cei care ne-au solicitat, avem prevederi bugetare şi le acordăm. Dăm retroactiv pe măsură ce sunt solicitate tipurile de burse, în funcţie de prevederile bugetare. În Târgu Jiu sunt 23.700 de elevi şi din învăţământul preşcolar şi în jur de 8000 de elevi beneficiază de bursă”, a precizat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: