Bustul lui Eminescu, dezvelit la Târgu Jiu

Bustul marelui poet al României, Mihai Eminescu, a fost amplasat în centrul Târgu Jiului. Marți, 15 iunie 2021, s-au împlinit 132 de ani de la decesul poetului. Lucrarea îi aparține regretatului artist gorjean Paul Popescu.

Bustul a fost realizat în anul 2016, la solicitarea Primăriei Târgu Jiu, însă municipalitatea nu a mai reușit să finalizeze achiziția de la sculptor. Opera a fost cumpărată ulterior de directorul societății Artego, iar anul acesta omul de afaceri a decis ca bustul să fie predat cu titlu gratuit Primăriei Târgu Jiu. Autoritățile au luat decizia ca bustul să fie amplasat în centrul orașului, iar trecătorii să îl poată admira pe luceafărul poeziei românești.

”În urmă cu 5 ani a fost comandat de Primăria Târgu Jiu bustul care astăzi este dezvelit. S-a renunțat la amplasarea lui în Târgu Jiu, din nu știu ce motive, iar regretatul artist Paul Popescu și-a dorit ca bustul să fie pus în centrul orașului. Opera a fost achiziționată ulterior de directorul societății Artego, iar după ani bustul a fost amplasat acolo unde și-a dorit și artistul Paul Popescu”, a spus Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.

Primarul Târgu-Jiului, Marcel Romanescu, spune că amplasarea bustului poetului Mihai Eminescu în centrul orașului înseamnă o reparare a nedreptății care s-a făcut față de sculptorul Paul Popescu.

”Sărbătorim bicentenarul lui Tudor Vladimirescu și cred că putem face două reparații morale. În primul rând, nu aveam bustul în zona centrală din Târgu Jiu, dar și faptul că s-a făcut o mare nedreptate regretatului Paul Popescu. De data aceasta, prin contribuția președintelui companiei Artego facem cele două reparații morale”, a spus primarul Romanescu.

Directorul Artego SA, Viorel David, spune  că îi îndeamnă pe tineri să vină și să citească poeziile lui Eminescu lângă bustul amplasat în oraș.

”Aduceți copiii cu o carte de Eminescu, duminica, tocmai pentru a citi aici și să impresioneze. Avem oameni valoroși și autoritate publică tânără. Eminescu moare de 132 de ani în fiecare an”, a spus acesta.

Vizualizări: 861

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: