BVA Coal vrea 19 milioane de euro de la CE Oltenia!!

Cel mai bun contract al companiei, aşa cum a numit fostul director Laurenţiu Ciurel contractul de livrare de cărbune în Serbia, ar putea produce o gaură majoră în bugetul societăţii energetice. Dacă contractul ar fi fost dus la bun sfârşit, compania spunea că ar fi câştigat 15,6 milioane de euro. BVA Coal SRL susţine că producătorul de energie nu a respectat contractul de livrare a 1, 2 milioane de tone de cărbune şi că ar avea de recuperat de la CEO aproape 19 milioane de euro. Contractul a fost reziliat deşi CEO livrase doar 350 de mii de tone de cărbune, în loc de 1, 2 milioane de tone. În dosarul aflat pe rolul instanţei din Gorj va fi prezentată curând o expertiză făcută de expertul Emanoil Ciobanu, expertiză ce ar trebui să lămurească lucrurile. Cele două părţi din dosar au trasat expertului câteva obiective, din care rezultă că BVA Coal insistă pe ideea că CEO nu putea livra 10 mii de tone zilnic la granulaţia de 0-60 mm, iar CEO vrea să demonstreze că a livrat cât i s-a plătit.  

Complexul a vândut tona de cărbune cu 13 euro plus TVA, iar BVA Coal primea 27 de euro plus TVA de la sârbi. BVA susţine că nerespectarea contractului a avut multiple efecte negative şi că în total prejudiciul ar ajunge la 19 milioane de euro. Deocamdată BVA Coal SRL cere instanţei să oblige CE Oltenia să-i returneze bilele la ordin în valoare de 3, 4 milioane de lei. BVA Coal spune că CEO nu a putut face faţă contractului şi că în loc să livreze 10 mii de tone pe zi, la granulaţia de 0-60 mm, a livrat în jur de 5000 de tone. Complexul susţine prin documentele depuse la dosar că a reziliat contractul făcând uz de un articol ce prevede că dacă BVA va retrage sub 5000 de tone înţelegerea pică. BVA Coal mai arată că a instalat în cariere mai multe staţii de sortare pentru că astfel nu ar fi putut ridica nici această cantitate deoarece cărbunele nu respecta granulaţia. La dosar apare şi scrisoarea de protest a firmei care monitoriza granulaţia cărbunelui. Societatea General Survey susţine că a recoltat de la Cariera Roşiuţa 47 de probe de cărbune şi că doar 64,24% din cantitate respecta granulaţia.  

Cum a ajuns la această sumă colosală?

Firma din Constanţa a făcut o expertiză în urma căreia rezultă că CE Oltenia ar avea de dat  înapoi mai mulţi bani decât ar fi câştigat dacă se derula tot contractul. CEO ar fi câştigat 16 milioane de euro, dar BVA spune că prejudiciul creat este de 19 milioane de euro.

Suma exactă este 18.719.466 de euro compusă din: 1.066.776,29, cât ar fi costat prelucrarea a 198.900 de tone de cărbune pentru a ajunge la granulaţia necesară, dobânzi prevăzute în contractul încheiat între ei şi sârbi de 221.969, 96 de lei. De asemenea, firma din Constanţa spune că în contractul cu termocentrala din Serbia există o clauză privind livrarea întregii cantităţi la preţul de 27 de euro plus TVA, în caz contrar preţul va fi de 20, 05 plus TVA. Pentru că a livrat doar 350 de mii de tone, tona a fost calculată la 21,5 de euro, prejudiciul fiind de 2.262.000 de euro. Pentru cantitatea nelivrată a fost calculat un prejudiciu de 9.848.120 de euro.

S-a stabilit şi expertul

Tot BVA Coal a cerut instanţei şi a obţinut realizarea unei expertize judiciare contabilă. Expert contabil a fost numit Emanoil Ciobanu, onorariul acestuia fiind 2000 de lei. După încă un termen, Ciobanu a cerut majorarea onorariului la 6000 de lei motivând că volumul de muncă este foarte mare.

Pe 24 octombrie ar fi trebuit să aibă loc o întâlnire cu toate părţile. Nu se ştie dacă această întâlnire a avut loc. Expertul nu a putut fi contactat de Pandurul pentru a oferi detalii pe acest subiect. Următorul termen în dosar este 15 noiembrie, însă cel mai probabil va fi o nouă amânare pentru depunerea expertizei. Cele mai multe obiective de atins în expertiză au fost solicitate de BVA Coal şi doar unul de CE Oltenia.

Avocaţii BVA Coal SRL au ceruit ca expertul să stabilească dacă CEO avea capacitatea să livreze zilnic cantitatea de 10 mii de tone de cărbune, cu granulaţia de 0-60 mm, să stabilească dacă CEO avea stoc de cărbune de 1, 2 milioane de tone la această dimensiune, să spună dacă CEO avea depozite de cărbune cu această granulaţie la cele trei cariere incluse în contract, Roşiuţa, Lupoaia şi Husnicioara, dar şi să stabilească dacă CEO a rămas cu stoc de marfă cu granulaţia de 1, 2 milioane de tone cu granulaţia de 0-60 mm, care se presupune că era pregătit pentru acest contract.

CE Oltenia a cerut ca expertul să stabilească dacă compania şi-a îndeplinit obligaţiile contractule în raport de prevederile contractuale şi de plăţile făcute de BVA Coal.

Vizualizări: 4,383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: