Cade tavanul centrului de transfuzii din Târgu Jiu

Centrul de Transfuzii Târgu Jiu funcţionează într-o clădire veche de peste 30 de ani, cu pereţii decojiţi şi tavane crăpate. Din vara anului trecut conducerea instituţiei aşteaptă ca unitatea să fie modernizată după ce Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România au anunţat că centrul de la Târgu Jiu a fost prins în programul „O şansă pentru viaţă”. Directorul Maria Cazan spune că o modernizare din fonduri proprii este imposibilă întrucât din efectuarea analizelor se obţin sume nesemnificative. 

Clădirea Centrului de Transfuzii Sanguine se degradează de la o zi la alta. Reprezentanţii Asociaţiei React şi ai Fundaţiei Vodafone România nu mai dau nici un semn de viaţă, deşi vara trecută au anunţat că centrul de la Târgu Jiu se numără printre cele şapte centre din ţară ce vor fi modernizate prin Programul „O şansă pentru viaţă”. Conducerea Centrului de Transfuzii spune că aceasta este singura speranţă pentru reabilitarea clădirii. Autorităţile locale nu sunt interesate de modernizarea centrului din cauză că instituţia aparţine de Ministerul Sănătăţii. „Cei de la Vodafone ne-au spus că va veni o echipă de specialişti care să evalueze necesităţile. Până acum nu au venit, însă noi îi aşteptăm în continuare. Speranţa moare ultima. Noi trebuie să facem o reabilitare generală, începând de la conducte şi până la finisaj, tâmplărie şi igienizări. Numai prin sponsorizări am putea să renovăm sediul pentru că veniturile noastre sunt foarte mici. Anual, noi încasăm sub 10.000 de lei din analize. Din fondurile proprii am încercat să mai facem şi noi câte ceva, am făcut reparaţii la grupurile sanitare şi la sala de recoltare”, a declarat Maria Cazan, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj.

 Analizele medicale ce pot fi efectuate la acest centru au preţuri cuprinse între 2,5 lei (hemoglobina) şi 288 de lei (titrarea cu anticorpi). O hemoleucogramă costă 25 de lei, iar pentru aglutinine la rece se percepe o taxă de 115 lei. Solicitările privind efectuarea analizelor sunt însă foarte puţine. „Într-adevăr, oamenii ne cam ocolesc. Cei mai mulţi preferă cabinetele private pentru că au costuri ceva mai mici. Preţurile noastre sunt fixate de minister, iar analizele sunt mult mai sigure decât la cabinetele private. Noi nu facem analize nu numai prin metoda clasică, ci şi prin micrometoda pe cartele, făcându-se o determinare mult mai precisă”, a declarat Maria Cazan.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: