Copilul strivit de microbuzul şcolar, condus pe ultimul drum
Peste trei sute de localnici din Berleşti l-au condus duminică pe ultimul drum pe copilul de şase ani, strivit joi de roţile microbuzului şcolar. Primarii din mai multe localităţi şi Inspectoratul Şcolar promit măsuri care să prevină astfel de accidente. Vor fi făcute analize legate de vârstele şoferilor. Şoferul de pe microbuzul de la Berleşti are 65 de ani, dar la Ţânţăreni copiii sunt la mâna unui şofer de 80 de ani!
Andrei, băieţelul de 6 ani din Berleşti, care a murit după ce a fost lovit de microbuzul şcolar, a fost condus pe ultimul drum de sute de săteni. Oamenii au sărit în ajutorul mamei, Lucica Rădulescu, fiecare cu ce a putut, iar primăria a dat un ajutor de urgenţă. Şi familia şoferului de pe microbuz a fost alături. Din păcate, nimeni nu-l mai poate aduce pe Andrei înapoi mamei sale.
Şoferi octogenari pe microbuzele şcolare
Moartea băieţelului de numai şase anişori a pus pe jar primarii gorjeni. Andrei a fost prins sub roţile microbuzului şcolar atunci când șoferul a dat cu spatele pentru a întoarce mașina. Bărbatul care conducea microbuzul are 65 de ani, este şofer profesionist şi avea o experienţă îndelungată. Cert este că la mai multe primării din judeţ, şoferii de pe microbuzele şcolare au o vârstă înaintată.
Este şi cazul şoferului de pe microbuzul şcolar din Ţânţăreni. Bărbatul are peste 80 de ani şi transportă zilnic peste 20 de copii din localitate. Primarul localităţii, Maria Vasilescu, spune că a cerut lămuriri de la Poliţia Rutieră şi i s-a răspuns că bărbatul mai poate conduce. După evenimentul produs la Berleşti, primăriţa spune că va încerca să-l convingă pe şoferul de 80 de ani să renunţe singur la slujbă. „O să încerc să-l lămuresc că e mai bine să renunţe el decât să-l dau eu afară, să renunţe de bună voie pentru că insistă şi consilierii, deşi, vă spun, e un om extraordinar, punctual, are toate actele medicale în regulă, are grijă de maşină, nu e vitezoman. Nici să-l dau afară nu este o soluţie pentru că nu vine nimeni pe patru milioane, e post la jumătate de normă”, a declarat Maria Vasilescu, primarul din Ţânţăreni.
O sesizare a venit şi din partea unor părinţi din comuna Licurici. Părinţii spun că şoferii de microbuz ar trebui să se dea jos din maşină şi să se asigure că elevii ajung în siguranţă în curtea casei.
Primarul din Licurici, Doru Liviu Drăgulescu, a precizat că şoferul microbuzului şcolar este un bărbat la vreo 40 de ani şi că nu a avut probleme cu el. „Şoferul are până în 40 de ani, este şofer profesionist, cu toate atestatele. Copiii trebuie supravegheaţi şi de părinţi, să iese la poartă să-i aştepte”, a declarat Doru Liviu Drăgulescu, primarul din Licurici.
Primăria Bumbeşti Piţic are doi şoferi de microbuz pentru că a primit de la guvern două microbuze şcolare. Primarul Michy Nioaţă a precizat că şoferii de pe microbuz au tot până în 50 de ani, sunt şoferi profesionişti şi nu au avut niciodată evenimente rutiere neplăcute. „Am doi şoferi pentru că am două microbuze, dar vreau să spun că n-am avut nici măcar o zgârietură. Este o situaţie neplăcută pentru că nu prea mai găseşti tineri care să vină pe salarii aşa mici”, a adăugat primarul din Bumbeşti Piţic.
Inspectoratul Şcolar Judeţean a precizat că nu are o situaţie privind vârsta şoferilor de pe microbuzele şcolare însă a ţinut să precizeze că primarii sunt direct răspunzători de angajările le fac pe acest post.