Cafeaua și cacaua, produse interzise în Uniunea Europeană pentru a apăra pădurea

O lege votată de curând în Parlamentul European stârnește nemulțumiri în rândul comercianților mondiali de cafea și cacao.

Oficialii europeni au interzis vânzarea acestor produse în Uniunea Europeană, dacă se dovedește că pentru producerea lor au fost defrișate pădurile. Fenomenul, care a luat amploare în ultimul deceniu, a pus în pericol comunități întregi afectate de tăierile masive, care au făcut loc culturilor de palmieri, cafea și cacao. În plus, defrișările au intensificat și încălzirea globală, spun oficialii europeni.

Laura Bonciu reprezentantul Greenpeace România: „E vorba de țări care au ca producție principală palmierul, cafeaua, avocado și care, cumva, au început să fie luate de o mafie sau de niște corporații, care au foarte multe de spus în politica locală. Este vorba de lăcomie. Cu cât au mai mult teren pe care să facă aceste monoculturi, cu atât reușesc să scoată mai multe produse și să vândă mai mult, iar comunitățile locale, din păcate, le stau în drum”.

Suprafața de păduri rase de pe fața pământului, pentru a face loc culturilor agricole, a ajuns să depășească suprafața Uniunii Europene, adică peste 400 de milioane de kilometri pătrați.

Potrivit proiectului, alimente precum ciocolata, cafeaua, uleiul de palmier, carnea de vită, dar și lemnul și cauciucul nu vor mai putea fi comercializate în nicio țară de pe teritoriul Uniunii Europene, dacă au fost produse pe terenuri defrișate sau dacă au dus la degradarea pădurilor. Ca să dovedească acest lucru, companiile trebuie să dețină o așa numită „declarație de digilență”, potrivit Pro TV.

Vizualizări: 2,557

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: