Câinii înfometaţi au atacat stâna de oi de la Preajba

Câinii înfometaţi de la marginea municipiului Târgu Jiu au dat iama in turmele de oi ale unei stâne din Preajba. Nenorocirea s-a întâmplat ieri dimineaţă când o haită de aproximativ douăzeci de câini au intrat în ţarcul cu oi. Aproape 50 de miei şi oi au fost omorâţi de câini. Atacat a fost şi ciobanul care le păzea.

Familia Văduva s-a trezit ieri dimineaţă cu mare agitaţie la stână. Câinii care îşi fac veacul la marginea oraşului, cel mai probabil fiind înfometaţi, au dat atacul la stâna de oi şi au mâncat aproximativ cincizeci. Proprietarii spun că zilnic haitele de câini dau târcol stânei, dar până acum nu au atacat. „Toată ziua avem probleme cu ei, nu are nimeni grijă să îi adune. Nu ştiu ce vom face, probabil vom da în judecată Primăria Târgu Jiu sau pe cine răspunde de ei“, spune Ileana Văduva, proprietara stânei. Atacat de câini a fost şi ciobanul care avea grijă de oi. „Suntem mai mulţi îngrijitori aici şi facem cu rândul să păzim oile. Fiecare stă în câte o seară şi doarme lângă oi, pentru a nu intra câinii. Acum au venit însă mai mulţi, iar colegul meu dormea, au tras şi de el, crezând cred ca este o oaie. Băiatul până şi-a dat seama ce se întâmplă haita de câini a apucat sa omoare oile“, spune Gheorghe Păun, unul dintre ciobani.

Paguba nu poate fi recuperată

Ileana Văduva, proprietara stânei, estimează că paguba se ridică la aproximativ 60- 70 de milioane de lei vechi. Mai mult decât atât nu poate fi recuperat nimic, deşi cei mai mulţi sunt miei, pe care nu îi cumpără nimeni acum, dar nu ar putea obţine nici avizul de comercializare. „Le-am tăiat pe toate, dar urmează să le aruncăm pentru că nu se pot consuma. Le-am luat pieile pentru că am vrut să vedem cât de afectate sunt. Mai avem oi rănite, dar deocamdată nu au murit. Nu putem să le tăiem pentru că nu ne dă nimeni avizul să le vindem undeva şi nici nu e sezonul. Mieii se consumă de Paşte nu acum. Acum trebuia să mai crească şi urma să-i vindem. Pe lângă mieii morţi avem oi muşcate de câini care deocamdată nu au murit. O să pierdem şi brânza“, spune proprietara cu ochii înlăcrimaţi. Ileana Văduva dă vina pentru nenorocirea care s-a abătut în curtea casei pe primăria municipiului pentru că ia în calcul varianta ca maidanezii să fi scăpat de la padoc. Carmena Şerbănoiu, cea care se ocupă de adăpostul de câini, spune însă că acest lucru este imposibil, deoarece este închis ermetic. „Este absurd să se gândească cineva la asta. În primul rând nu aveau cum să scape din adăpost, iar în al doilea rând eu nu cred că au făcut aşa ceva câinii. Părerea mea este că lupii au venit, câinii nu atacă aşa“, spune preşedinta Pro Animals.

Poliţia şi AJVPS caută soluţii

La faţa locului s-au deplasat poliţişti, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Oamenii legii au constatat că într-adevăr oile au fost omorâte de haitele de câini, însă nu pot lua măsuri. „Noi am constatat că animalele au fost omorâte de câini, iar în acest caz nu avem ce face, ce măsuri să luăm pentru că nu cunoaştem proprietarul şi nu avem pe cine trage la răspundere. Singurii care pot lua măsuri sunt cei  de la AJVPS“, a declarat, Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. Reprezentanţii AJVPS au posibilitatea prin lege să împuşte toate animalele din fondurile de vânătoare, inclusiv câinii comunitari. În perioada următoare se va stabili ce măsuri vor fi luate. Până atunci, proprietarii stânei stau cu frica în sân că în orice noapte câinii vor da atacul din nou.

Vizualizări: 256

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: