Spărgătorii de maşini, studenţi cu bursă

O gaşcă de şase tineri a ajuns acum după gratii în cazul spargerilor din auto comise la sfârşitul săptămânii trecute, anchetatorii lucrând nonstop pentru a da de urma suspecţilor. Părinţii acestora nu cred că odraslele lor s-ar fi pretat la asemenea fapte din simplul considerent că le-au asigurat acasă cam tot ce ar fi avut nevoie pentru o viaţă fără probleme. Ieri după-amiază suspecţii au fost prezentaţi unei instanţe pentru ca judecătorii să emită pe numele lor mandate de arestare preventivă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse cuprinse între 3 şi 15 ani pentru furt calificat.

Situaţia lor se poate complica şi mai mult pentru că toţi sunt suspectaţi de implicarea şi în alte furturi comise la Târgu Jiu în ultimele luni şi care, deocamdată, au rămas cu autori necunoscuţi. Spargerile, nu mai puţin de 15 la număr, au fost înregistrate toate la sfârşitul săptămânii trecute, iar luni dimineaţa poliţiştii aveau doar doi suspecţi în biroul lor şi suspiciuni că încă vreo câţiva au participat la furturile respective. Până ieri dimineaţă şase indivizi au fost reţinuţi, unul singur, al şaptelea, fiind lăsat în libertate pe motiv că implicarea lui nu a fost una deosebită. Toţi şase au fost aduşi ieri spre prânz la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru a fi audiaţi. Aici au venit şi părinţii celor în cauză, care, atunci când şi-au văzut copii coborând, pe rând, din duba Poliţiei, au izbucnit în plâns. "Toţi suntem şocaţi, şi eu şi ceilalţi, de aceea nimeni nu vrea să spună ceva pentru că nu ne găsim cuvintele. Nu ne vine să credem că sunt copii noştri acolo. Vestea asta le-a picat tuturor ca un par în cap. Nimeni, dar nimeni, nu se aştepta să afle că copilul lui face aşa ceva. Toţi provin din familii foarte bune, nu bune, foarte bune, şi nu le lipseşte nimic de prin case. Ei erau cuminţi, unul e chiar student şi are bursă de la buget, deci învăţau bine. Suntem noi mai de la ţară, dar ei au acasă şi calculatoare şi condiţii mult mai bune decât la oraş pentru că toţi părinţii s-au străduit să le asigure condiţii cât mai bune", spune mama respectivă.

Preferau maşinile străine

Furturile pentru care cei şase au fost reţinuţi au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în zona de sud a municipiului Târgu Jiu. Tinerii au venit de la Turceni până la Târgu Jiu, iar aici, într-o singură noapte, au spart cel puţin 15 maşini parcate. Unul dintre ei stă "de şase", iar ceilalţi operează, de regulă, cu o şurubelniţă cu care forţează geamurile portierelor. Geamurile cedează relativ uşor şi fără mare zgomot, după care hoţii iau din maşină ce apucă, fără a lăsa urme pentru că nu se ating decât de ceea ce iau cu ei acasă. Culmea este că, în deplasările lor, cei şase foloseau o Dacie bună de casat, deşi, la spargeri, preferau în special maşini străine pentru că se aşteptau ca acolo să găsească obiecte mai de valoare. "Eu eram plecat de acasă, dar m-a sunat naşul meu şi m-a întrebat ce bunuri aveam în BMW că mi-au spart hoţii geamul de la portieră. Aveam o maşină de gresie pe bancheta din spate, dar ei au fost interesaţi de radiocasetofon. Am înţeles că altora le-au luat şi roţi de rezervă şi detectoare, dar eu nu am avut şi n-au avut ce să ia", spune Ştefan Buţică, unul dintre păgubiţi.

"Din cercetările de până acum s-a stabilit faptul că suspecţii profitau de faptul că proprietarii autoturismelor îşi lăsau bunuri de valoare în acestea, în special rdiocasetofoane şi detectoare radar, pe care le sustrăgeau spărgând geamurile de la portierele din faţă. Până acum le-a fost documentată comiterea a nu mai puţin de 15 infracţiuni de furt, valoarea prejudiciului fiind estimată la circa 5.000 de lei, acesta fiind recuperat în mare parte şi restituit păgubiţilor", spune inspectorul principal Daniel Tică, de la IPJ Gorj.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: