Călinoiu a pledat vinovat. E dispus să presteze muncă în folosul comunității!

O săptămână îl mai desparte pe fostul președinte al Consiliului Județean Gorj de aflarea unui prim verdict din partea instanțelor de judecată în dosarul în care este acuzat că nu și-a trecut în declarațiile de avere toate veniturile, în dorința de a ascunde astfel starea de incompatibilitate în care s-a aflat pe parcursul anilor 2012 și 2013. Călinoiu a pledat vinovat, dar spune că nu a ascuns acele venituri cu intenţie. Pe 25 octombrie instanța va pronunța sentința, decizia nefiind definitivă.

La termenul de ieri de la Judecătoria Târgu Jiu a fost audiat și ultimul martor, acesta fiind Costel Marcău, șef al Direcției Juridice din Consiliul Județean, cel care a asigurat pentru o scurtă perioadă de timp și interimatul în funcția de secretar al județului după pensionarea Zoicăi Zamfirescu în 2013. În fața instanței el a povestit despre discuțiile pe care le-a avut cu Ion Călinoiu cu privire la posibila incompatibilitate în care se putea afla șeful județului atunci când a decis să participe la două programe derulate de Inspectoratul Școlar Județean. Astfel, fostul președinte a fost asigurat că fiind vorba de o funcție didactică, permisă de legea incompatibilităților, nu ar fi trebuit să își facă griji în privința unor probleme cu Agenția Națională de Integritate. Călinoiu, susțin anchetatorii, nu ar fi avut voie, ca președinte de Consiliu Județean, să ocupe vreo altă funcție remunerată. Mai mult, el nu a trecut în declarațiile de avere banii cu care a fost plătit pentru activitățile respective, sumele fiind de 600 și 800 lei, aproximativ.

Lăudat de angajaţi

Martorul audiat de instanță a încercat să îl laude pe Călinoiu pentru activitățile pe care le-a avut pe parcursul celor 20 de ani în care a fost vicepreședinte și președinte al CJ Gorj, judecătorul de caz nepermițându-i însă să vorbească decât despre problemele ce țineau de natura penală a dosarului aflat pe rol. Costel Marcău a menționat că sumele încasate pe card la câte o jumătate de an distanță după prestarea serviciilor erau prea mici pentru ca fostul președinte să își mai amintească de ele după alte câteva luni, când trebuia să completeze declarațiile de avere. Acest lucru l-a susținut în fața instanței inclusiv Ion Călinoiu, el recunoscând că e vina lui pentru cum se prezintă lucrurile.

Fostul președinte a dat însă asigurări că nu a făcut nimic intenționat pentru a încălca legea și a amintit în acest sens cei 20 de ani din fruntea Consiliului Județean în care nu a fost acuzat niciodată că ar fi comis vreo ilegalitate. Călinoiu a menționat că este de acord cu prestarea unei munci în folosul comunității, în cazul în care instanța va decide acest lucru, avocații săi pledând însă pentru achitare, considerându-și clientul complet nevinovat.

CANDIDAT

Ion Călinoiu este, în prezent, candidatul de pe locul numărul 1 pe care PSD Gorj îl susține  la lista pentru Senat în alegerile din decembrie, fiind pentru prima dată când fostul șef al Consiliului Județean aspiră să devină parlamentar. Acuzațiile de incompatibilitate i-au adus deja pierderea funcției de președinte la Consiliul Județean.

Vizualizări: 4,432

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: