Cămătarii de la mall, muncă în folosul comunităţii!

Doi bărbați din Târgu Jiu, implicați într-un flagrant în urmă cu doi ani la mall-ul din oraș, au fost condamnați acum la închisoare cu suspendare și trimiși să presteze muncă în folosul comunității, asta în ciuda faptelor de care sunt acuzați. Polițiștii și procurorii au probat că victimele acestora era amenințate și șantajate pentru a plăti sume mari de bani drept dobândă, iar la unul dintre inculpați a fost descoperit și un pistol deținut ilegal, dar, cu toate acestea, cei doi cămătari au scăpat de stresul cătușelor.

La începutul anului unul dintre ei, Dănuț Marin, zis Dan Chimiță, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de pușcărie cu executare, după ce fusese prins într-o toaletă de la mall amenințându-și una dintre victime. Fiul său, Ion Marin, zis Chimiță, a fost prins atunci tocmai când încerca să fugă din țară, fiind ridicat din vamă, la locuința lui fiind descoperită ulterior o armă deținută ilegal. Bărbatul a fost condamnat la Târgu Jiu la 2 ani și 10 luni cu suspendare, primind un termen de încercare de 3 ani.

Verdictul a fost contestat de anchetatori și de către Dan Chimiță și cel din urmă a avut câștig de cauză. Curtea de Apel Craiova a stabilit pentru acesta tot o pedeapsă finală de 2 ani și 10 luni, cu un termen de supraveghere de 4 ani. În acest interval de timp bărbatul are de prestat 120 de zile de muncă în folosul comunității, iar fiul său 60 de zile.

Ce muncă vor presta cei doi e greu de spus acum, certă fiind doar decizia prin care judecătorii dispun confiscarea de la aceștia a unor sume de bani încasate ilegal de la cei pe care îi racolau în sălile de jocuri de noroc și îi împrumutau cu cât doreau aceștia. Naivii aveau apoi de returnat sume tot mai mari, iar dacă nu plăteau se alegeau cu amenințări. Una dintre victimele lor a împrumutat inițial 3000 de lei, iar câteva săptămâni mai târziu a constatat că avea să mai restituie încă 40.000 de lei, dobânda fiind de 25% pe săptămână. Cămătarii au așteptat cu interes nunta celui care se împrumutase de la ei, imediat după petrecere bărbatul primind într-o singură zi 70 de telefoane de amenințare.

„Confiscă sumele de bani dobândite de inculpaţi astfel: - de la inc. Marin Ion sumele de 6.000 lei şi 10.000 lei, de la inculpatul Marin Dănuţ suma de 10.000 lei (persoană vătămată Văcaru Adrian Ion începând cu 27.04.2015); - de la inculpatul Marin Ion suma de 20.000 lei şi echivalentul în lei la data punerii în executare a sumelor de 1000 euro şi 5850 euro (parte vătămată Cîrstina Gheorghe Cristian – la data de 26.10.2015). - de la inculpatul Marin Ion echivalentul în lei la data punerii în executare a sumei de 200 euro şi de la inculpatul Marin Dănuţ echivalentul în lei a sumelor de 550 euro şi 700 euro (persoană vătămată Ciurea Marius la data de 22.10.2015)”, a stabilit instanța, sumele care trebuie recuperate de la cei doi fiind de 46.000 de lei și 8300 de euro. Ambii inculpați au obligația să suporte câte 3500 lei fiecare cheltuieli judiciare statului. 

Vizualizări: 2,932

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: