Campania de vaccinare miroase a eșec

Abia am ieșit din sărbătorile de iarnă și probabil că este prea devreme să spunem dacă a eșuat campania de vaccinare. Cert este că nu merge bine deloc. Circa o sută de mii de oameni au primit prima doză a vaccinului în două săptămâni și o așteaptă pe a doua, care ar trebui administrată după trei săptămâni de la prima. Chiar dacă se dublează ritmul, România ar avea nevoie de mai bine de cinci ani să termine o campanie care ar trebui să dureze câteva luni, ca să fie eficientă.

De altfel, România și-a propus să vaccineze 150.000 de oameni pe zi. Nimeni nu explică de ce a mers atât de greu vaccinarea în prima etapă, în care au fost prinse cadrele medicale. Ar fi trebuit să fie ușor, pentru că multe au fost vaccinate în timp ce erau la serviciu.

În câteva zile începe etapa a doua a vaccinării, în care sunt prinse persoanele vulnerabile sau expuse, iar apoi a treia, pentru restul populației. Dacă guvernul nu va face din vaccinare prioritatea nr. 1, campania va fi un eșec. E bine că s-au făcut centre de vaccinare, e bine că s-a făcut o platformă unde cei interesați să se programeze, este bine că s-au făcut liste în instituții, că medicii de familie fac și ei liste, dar se pare că nu este suficient. Ca să vaccinezi un milion de oameni pe săptămână, în condiții de siguranță, este nevoie de mult mai mult.

În Gorj sunt 11 centre de vaccinare. Ar fi suficiente doar dacă s-ar organiza și curse speciale pentru oamenii care vor să se vaccineze. Deși ideal ar fi să fie niște centre mobile, care să meargă la bătrânii de la sate. Mulți dintre cei vulnerabili nu au posibilitatea să meargă să se vaccineze, mulți nu știu să își facă programare.

Pe de altă parte, cam jumătate dintre români ezită sau chiar refuză vaccinarea. Din start, asta înseamnă că nu se va ajunge la o imunizare colectivă. Reticența este normală, în condițiile unei comunicări de proastă calitate în primul an de pandemie. Mai avem puțin și intrăm în al doilea an, nu se știe din câți, dar cumva aglomerațiile din stațiunile montane, din mall-uri, din cafenele și din magazine îmi arată că mare parte din populație a decis că este cazul să conviețuiască alături de virus, că de fugit fuge degeaba.

Vizualizări: 7,753

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: