Un mic semnal de alarmă

Probabil că te-ai aștepta să găsești printre cuvinte ceva neobișnuit, bizar sau poate chiar impresionant, însă trebuie subliniat de la bun început faptul că stresul zilnic ne îndepărtează de la lucrurile pe cât de simple la prima vedere, pe atât de importante când le privim îndeaproape.

Trăim într-o lume modernă în care timpul trece pe lângă noi, iar noi trecem pe lângă oportunități. Totul se aglomerează, totul se precipită. Ne dezintegrăm în timp, dar știi ce nu se dezintegrează aproape niciodată? Ai ghicit. Deșeurile. Lumea crede că gunoiul se strânge și se aruncă, iar apoi dispare. Ei bine, nu este așa. Fiecare trebuie să contribuim la sănătatea mediului în care trăim și, implicit, la sănătatea noastră. Un prim sfat constă în a te simți mai responsabil. Bun, mă vei întreba: și cum fac asta? Știind că ajuți oameni și mediul înconjurător, dar și faptul că vei avea un impact bun asupra lor, îți va reconforta psihicul și te vei simți mai bine ca niciodată. Poți începe făcând următoarele:

1. Cumpără strictul necesar - fie că e vorba de haine, tehnologie sau produse alimentare, creează o listă de cumpărături de fiecare dată când mergi la magazin. Făcând acest lucru, eviți achiziționarea unor lucruri inutile, dar care îți atrag atenția pe moment. Așadar, nu numai că vei economisi bani, dar o să eviți și o supraaglomerare a locuinței din care ar rezulta (da, ai ghicit) mai mult gunoi.

2. Folosește aceeași plasă - nu pleca la cumpărături fără o plasă reutilizabilă. O plasă costă, în medie, 50 de bani, iar pe lună cheltuim aproximativ 30 de lei pentru acestea. Păstrează bine câteva pe care le folosești de fiecare dată și vei economisi bani, iar natura îți va mulțumi.

3. Utilizează paie de metal - paiele de plastic, la fel ca orice alt plastic, ajung frecvent unde nu trebuie. De exemplu, în ape unde provoacă ingerarea lor de către animale. Spre deosebire de cele din plastic, paiele de metal sunt mult mai sigure pentru organism întrucât nu conțin substanțe toxice și pot fi spălate și reutilizate.

4. Evită hârtia - în loc să printezi fiecare document pe care îl primești, păstrează-l într-un hard drive. Documentele care necesită semnătură, pot fi completate și semnate tot digital, evitând printarea acestora. Astfel, vei economisi bani, dar și timp. Pentru o singură foaie de A4 se consumă aproximativ 10 litri de apă deci gata cu topurile de hârtie.

5. Evită prosoapele de bucătărie - poate pare mai ușor să folosești de fiecare dată un alt prosop de bucătărie de unică folosință, însă benefic ar fi să utilizăm clasicele prosoape din materiale textile care, pe lângă faptul că au o putere de absorbție mai mare și se pot spăla cu ușurință, ajută bineînțeles reducerea deșeurilor. Foarte interesant cum putem reduce, printr-o simplă înlocuire, cantitatea de deșeuri enormă din momentul actual.

6. Folosește obiecte reutilizabile - când te gândești la acest lucru, îți dai seama că sunt multe obiecte pe care le folosești o singură dată și apoi le arunci. Drumul parcurs de la extracția materialelor până la producerea obiectului respectiv, transportul acestuia și folosirea lui de către oameni necesită o cantitate foarte mare de energie. Și… toate astea doar pentru a fi folosit o singură dată? Îți sugerez să observi toate obiectele de unică folosință pe care le întâlnești într-o zi și să le înlocuiești cu unele durabile și reutilizabile, ca de exemplu propria periuță de dinți pe care ai putea-o înlocui cu una electrică.

În urma unui sondaj pe care l-am creat și la care au participat 52 de persoane, am obținut niște statistici în ceea ce privește motivația oamenilor de a trăi cât mai eco. Când au fost întrebați dacă s-ar simți mai responsabili în cazul în care ar cumpăra doar strictul necesar pentru a evita crearea unor ambalaje în plus, 84.6% au răspuns “Da”. Impresionantă cifră, nu-i așa? Așadar, pas cu pas, vei reuși să adopți ideile prezentate și cu siguranță vei putea considera acest articol ghidul tău principal în a fi mai responsabil. Intră acum pe www.natutech.ro pentru mai multe informații.

-Articol scris de Andrei Tătaru, student la medicină generală în anul 1 la Târgu-Mureș-

Galerie foto


Vizualizări: 4,536

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: