Măsuri în pandemie, cu ochii pe sondaje

Târgu Jiu a depășit miercuri trei infectări la mia de locuitori în 14 zile, astfel că a trecut la scenariul roșu pentru următoarele două săptămâni. Asta înseamnă trecerea școlilor în online, închiderea restaurantelor, interzicerea spectacolelor, purtarea măștii și în spații publice deschise.

București a luat măsurile astea din 18 octombrie, când a depășit rata de infectare de 3 la mie, iar rezultatul este că, două săptămâni și ceva mai târziu, incidența este de 4,45 de infectări la mia de locuitori.

Măsurile luate până acum poate că limitează cât de cât creșterea numărului de infectări, dar insuficient. Primarii și președinții de Consilii Județene par mai conștienți de pericol decât guvernanții și decât președintele Iohannis, mai ales că în mod evident spitalele sunt complet depășite. Nu vorbim doar de faptul că nu sunt locuri la Terapie Intensivă, nu vorbim doar de faptul că România nu a achiziționat ventilatoarele de care oamenii ar avea acum nevoie, vorbim și despre faptul că sunt spitale în care pacienții sunt tratați doar cu paracetamol, eventual și cu vitamine dacă își cumpără, vorbim despre faptul că avem secții de ATI cu două asistente care nu fac față problemelor și cu medici care nu intră deloc la pacienți. Este jale în spitale, parțial din vina guvernanților, parțial a lipsei de personal medical competent și dedicat.

Sunt pacienți care sunt praf din punct de vedere psihic la externare, pentru că au stat încuiați săptămâni în șir în saloane supraaglomerate, au văzut doar de două ori pe zi oamenii costumați în alb care au venit să le aducă tratament sau hrană. Sunt și spitale unde personalul medical a înțeles că trebuie să trateze și sufletul, nu doar corpul, dar și spitale unde pacientul este tratat ca și cum ar fi un sac de cartofi.

Guvernul se încăpățânează să ne spună că în alte țări este mai rău și că alegerile trebuie să aibă loc pe 6 decembrie. Este mai rău ca număr de infectări, dar noi îi batem la decese, pentru că nu avem spitalele lor.

Peste două săptămâni, când se vor uita pe sondaje, probabil că Iohannis și Orban vor regreta. Peste patru săptămâni, când vor fi alegeri, am putea avea, dacă se menține ritmul de creștere, peste 30.000 de infectări pe zi. Adică sute de mii de oameni bolnavi, unii care se vor trata în spitalele supra-aglomerate, alții acasă. Plus sute de mii de rude, prieteni sau colegi izolați la domiciliu.

Nu va merge nimeni cu urna mobilă la un milion de oameni. Cei mai mulți dintre ei sunt oameni activi, oameni care în mod normal ar fi mers la vot. Pensionarii vor evita și ei să meagă să voteze, pentru că vor considera că nu are rost să se expună riscului de infectare. Și au dreptate. Diaspora nu va vota sau o va face într-o foarte mică măsură.

Va fi un absenteism la vot fără precedent în România, dar partidelor mari nu le pasă foarte mult. Au primari, au consilieri, au activ de partid pe care știu să îl mobilizeze, pentru că sunt acei oameni a căror slujbă sau al căror ajutor social depinde de partid. Au mașini cu care își duc oamenii la vot, au bani să facă asta. Mai complicat va fi pentru partidele mici.

Până la urmă, pe politicieni nu îi prea interesează dacă votează zece milioane de români sau doar cinci, că ei tot patru sute și ceva de parlamentari vor fi.

Cred însă că PNL va deconta electoral numărul mare de infectări, care va fi însoțit inevitabil de un număr mare de decese. PSD are cel mai bun aparat de partid și îi va fi de folos, Alianța USR-PLUS va lua voturi de la PNL și nu întâmplător a devenit critică la adresa guvernării, iar celelalte partide, mai mici, pot și ele profita de prezența mai mică la vot pentru a face pragul electoral, dacă își mobilizează foarte bine oamenii. Ceea ce nu va fi ușor, pentru că aud tot mai mulți oameni că nu vor merge la vot, nu doar pentru a-și proteja sănătate, dar crezând că astfel îi sancționează pe politicieni. Ori, cu sau fără votul nostru, vom avea un nou parlament după 6 decembrie, dar ar putea depinde cât de cât de noi care va fi componența acestuia.

Vizualizări: 5,608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: